Τρίτη, Μαΐου 30, 2017

Άρνηση διόρθωσης δημοτολογικής εγγραφής σε τρανς άτομα

Στον δημόσιο τομέα αρκετές φορές οι συνήθεις πρακτικές αποκτούν δήθεν δεσμευτικότητα νόμου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δημοτολογικές διορθώσεις των στοιχείων των τρανς ανθρώπων: για να αλλάξει η αστυνομική ταυτότητα πρέπει πρώτα να διορθωθεί το δημοτολόγιο.
Κατά την αντίληψη των δημοτολογίων στα διάφορα δημαρχεία, η διόρθωση του δημοτολογίου για μια τρανς γυναίκα γίνεται μόνο μετά την διαγραφή της από το μητρώο αρρένων, διαγραφή που δεν γίνεται όμως από τον δήμο, αλλά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - που έχει τεράστιο όγκο εργασιών και η απόφαση διαγραφής μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 4 που ορίζει ότι η διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών διενεργείται σε 50 μέρες, αλλά και κατά παράβαση του άρθρου 13 του ν.2472/1997 που ορίζει προθεσμία 15 ημερών από την υποβολή γραπτής αίτησης για διόρθωση προσωπικών δεδομένων.
Ο νόμος περί δημοτολογίων πουθενά δεν λέει ότι πρέπει πρώτα να διαγραφεί ένα άτομο από τα μητρώα αρρένων για να διορθωθούν τα στοιχεία του στα δημοτολόγια. Το άρθρο 6 του εν λόγω προεδρικού διατάγματος ορίζει ότι οι διορθώσεις γίνονται με απόφαση δημάρχου. Πιο κάτω βέβαια αναφέρει ότι οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τα μητρώα αρρένων είναι εκτελεστές για τα δημοτολόγια, αλλά δεν τίθεται ως προϋπόθεση της διόρθωσης του δημοτολογίου η προηγούμενη έκδοση απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!
Έτσι η στρέβλωση αυτή εξαρτά την δημοτολογική εγγραφή και άρα την έκδοση νέας αστυνομικής ταυτότητας από προϋπόθεση που δεν αναφέρει ο νόμος: την προηγούμενη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για διαγραφή από τα μητρώα αρρένων! Η οποία όπως είπαμε μπορεί να πάρει μήνες, μήνες που στερούν από τα διεμφυλικά άτομα τις νέες ταυτότητες τους για τις οποίες, στο κάτω κάτω, έχει ήδη κρίνει η Δικαιοσύνη!
Εδώ δεν χρειάζεται νομοθέτηση, αλλά ορθή ανάγνωση και ερμηνεία του νόμου. Εννοείται ότι ο νόμος θα ενίσχυε την ασφάλεια δικαίου, αλλά οι διατάξεις είναι εκεί μπροστά μας. Μια απλή ανάγνωση τους θεωρώ ότι μπορεί να λύσει όλο το θέμα ακόμα και χωρίς εγκύκλιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...