Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2016

Πώς θα αποζημιωθείτε από Δήμους και Περιφέρειες

Την διαδικασία για την εξωδικαστική αποζημίωση θα την βρείτε εδώ:- Ειδική Πρόταση στον Δήμαρχο Αθηναίων 2/2013 εδώ.

- Θετική ανταπόκριση του Δήμου στην Ειδική Πρόταση 2/2013 εδώ.

- Εγκύκλιο υπουργείου Εσωτερικών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών εδώ.

- Διαμεσολάβηση σε υπόθεση άρνησης αποζημίωσης θύματος πτώσης λόγω κακοτεχνίας πεζοδρομίου εδώ.
Μια ομιλία για την τόλμη και το δίκαιο #TedXThess

Αυτή ήταν η ομιλία μου στο TEDx Thessaloniki, στις 2 Απριλίου 2016.
Ευχαριστώ όλες και όλους για την προετοιμασία, την οργανωτικότητα και την παρακολούθηση.

Η νέα προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη

Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε ένα σύνολο νέων διατάξεων που μεταβάλλει εκ βάθρων την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νομοθετήματα είναι τρία: ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και η Οδηγία για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για σκοπούς καταπολέμησης του εγκλήματος (τομείς αστυνομίας και δικαιοσύνης). Αυτά τα δύο κείμενα είναι το "νομοθετικό πακέτο για την μεταρρύθμιση της προστασίας δεδομένων" (data protection reform package) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά, το 2012. 
Tί αλλάζει;
Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας δεδομένων είναι ένα νομοθέτημα άμεσης εφαρμογής: κατισχύει των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών για την προστασία προσωπικών δεδομένων,  χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί με νόμο στην εσωτερική έννομη τάξη. Αυτό σημαίνει ότι η θέση σε ισχύ του Κανονισμού εκτοπίζει ουσιαστικά τον δικό μας Ν.2472/1997, τουλάχιστον ως προς το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού και ως προς τις διατάξεις του που βρίσκονται τυχόν σε …

Συνέντευξη για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περί γλυπτών του Παρθενώνα

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσα στο Elginism σχετικά με την προσφυγή του Συλλόγου των Αθηναίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρωπου, για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα:

http://www.elginism.com/elgin-marbles/athenians-association-parthenon-marbles-legal-action-explained/20160408/8054/


Η διάκριση του σχολίου από την είδηση

Σε μια υπόθεση που χειρίστηκα πρόσφατα, το Εφετείο Αθηνών διατύπωσε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις για τις υποχρεώσεις των δημοσιογράφων να διαχωρίζουν τα σχόλιά τους από την είδηση που μεταδίδουν. Επικαιροποιώντας την θέση της ελληνικής νομολογίας προς τις σχετικές κρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Εφετείο διευκρινίζει τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στις διακριτές περιπτώσεις, αναγνωρίζοντας ότι και για τα "σχόλια" πρέπει να υφίσταται ένα επαρκές γεγονοτικό υπόβαθρο (sufficient factual basis, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ) που να δικαιολογεί τουλάχιστον την ουσία του σχολίου.
Είναι πάντα αισιόδοξο όταν τα εγχώρια δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη τις επεξεργασμένες θέσεις της διεθνούς νομολογίας, ιδίως όταν παραπέμπουν σε εντελώς πρόσφατες αποφάσεις. Στην απόφαση αυτή που δημοσιεύθηκε στις 8.3.2016, το Εφετείο Αθηνών αναφέρεται σε αποφάσεις του ΕΔΔΑ που είχαν εκδοθεί λίγες μέρες πριν!
Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την ΕφΑθ…