Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάϊος, 2015

Η ΚΕΔΕ ζητά κατάργηση του Συμπαραστάτη του Δημότη

Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πλειοψηφία τους ουδέποτε είδαν θετικά τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη. Ακόμη και σε δήμους που είχαν εκλεγεί Συμπαραστάτες με ευρεία, διαπαραταξιακή πλειοψηφία, παρά τις προσπάθειες όσων υπηρετήσαμε τους πολίτες από αυτή τη θέση, υπήρξε μια απαξιωτική στάση. Αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Καρπέτας, ζητά, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμπαραστάτη του Δημότη! (βλ. εδώ). 
Πρόκειται για επαναφορά ενός παλαιότερου αιτήματος, το οποίο είχε διαμορφωθεί στην ίδια επιτροπή της ΚΕΔΕ στα τέλη του 2012. Μετά από την παρέμβασή μας, τελικά το αίτημα αυτό αναδιαμορφώθηκε στο τελικό κείμενο της Επιτροπής Θεσμών, τον Μάιο του 2013, ως αίτημα "διαλόγου με το Δίκτυο Συμπαραστατών". Είναι άγνωστο τί μεσολάβησε από τότε και κυρίως για ποιό λόγο η ΚΕΔΕ και οι επιτροπές…

Το "πόρισμα" νομικής διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα

Διαβάζουμε σήμερα στην Καθημερινή ότι παραδόθηκε η νομική μελέτη για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, από ένα αλλοδαπό δικηγορικό γραφείο. Δεν μας λέει επί της ουσίας κάτι καινούργιο. Στη Χάγη θεωρώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο προσφυγής, καθώς το παραδεκτό μιας τέτοιας ενέργειας προϋποθέτει συμφωνία των δύο κρατών, η οποία δεν υπάρχει ή δύσκολα θα μπορούσε να εντοπιστεί, μέσω των συμβάσεων της UNESCO. Υπάρχει βέβαια το ενδιαφέρον προηγούμενο της υπόθεσης Καμπότζη κατά Ταϋλάνδης, όπου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή των γλυπτών του ναού Preah Vihear. Επομένως, απομένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που περιφερειακά έχει νομολογήσει και για τα πολιτισμικά δικαιώματα σε μερικές υποθέσεις. Αυτά λοιπόν που μας είπε το αλλοδαπό δικηγορικό γραφείο, εμείς τα ξέραμε. Μπράβο τους που έπεισαν ανώνυμο ιδιώτη να τους δώσει 200.000€ για την νομική μελέτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Όχι διοικητική κύρωση κατόπιν αμετάκλητης ποινικής αθώωσης

Μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επανακαθορίζει τον κανόνα του ne bis in idem, αλλά και του τεκμηρίου αθωότητας στο διοικητικό δίκαιο. Στην υπόθεση Καπετάνιος κ.α. κατά Ελλάδας (30.4.2015), Πρώτο Τμήμα ΕΔΔΑ (άρα μη τελική απόφαση), κρίθηκε ότι η επιβολή διοικητικού προστίμου που επικυρώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις ίδιες πράξεις για τις οποίες οι προσφεύγοντες είχαν αθωωθεί αμετάκλητα στο ποινικό δικαστήριο, συνιστούσε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. 
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η επιβολή διοικητικής κύρωσης ενώ οι προσφεύγοντες είχαν αθωωθεί πιο πριν από τα ποινικά δικαστήρια, συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 2 (τεκμήριο αθωότητας) της ΕΣΔΑ καθώς και του άρθρου 4 του 7ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα να μη δικαστεί κανείς και να μην καταδικαστεί δεύτερη φορά για την ίδια πράξη). Στην ίδια υπόθεση, το ΕΔΔΑ αναγνώρισε και παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ για την υπέρμετρη διάρκει…

Οι 3 επιθέσεις εναντίον της Δι@ύγειας

- Τον Οκτώβριο του 2013, στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις", το οποίο δόθηκε αρχικά για μίας (1) ημέρας διαβούλευση στο opengov, εμφανίστηκε ξαφνικά στο άρθρο 20 παρ. 4 η φοβερή διάταξη κατά την οποία οι διοικητικές πράξεις ισχύουν από την ανάρτησή τους στην Διαύγεια ή από όποτε ορίζεται σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις! Μετά από την σχετική κατακραυγή στη διαβούλευση, το Υπουργείο επανήλθε "αναδιατυπώνοντας" την διάταξη, ώστε να είναι σαφές ότι η ανάρτηση είναι υποχρεωτική μεν, αλλά ότι ο χρόνος έναρξης ισχύος τους μπορεί να ορίζεται από τις ίδιες. Φυσικά δεν επρόκειτο για καμία αναδιατύπωση, αλλά για ωμή κατάργηση της εξάρτησης του χρόνου έναρξης από το γεγονός της ανάρτησης. 
Τελικά, στον Ν.4210/2013 δεν πέρασε ούτε η αρχική διατύπωση, ούτε η αναδιατύπωση. Το άρθρο 4 παρ. 2 όριζε ξεκάθαρα ότι οι πράξεις αναρτώνται στο διαδίκτυο και ισχύουν από την ανάρτησή τους. 
- Το…