Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2011

Οι γερμανικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων κυνηγούν το Facebook

Σύμφωνα με αυτή την είδηση, οι γερμανικές Αρχές επέβαλαν πρόστιμο 300.000 ευρώ στο Facebook, επειδή οι όροι χρήσης του ως προς την αναγνώριση προσώπων βρίσκονταν σε αντίθεση με το γερμανικό δίκαιο προστασίας προσωπικών δεδομένων (βλ. εδώ).

Η είδηση υπενθυμίζει ότι, ανεξάρτητα από την έδρα της κάθε εταιρίας υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, οι εταιρίες αυτές οφείλουν να σέβονται και το δίκαιο των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η φερόμενη παραβίαση του γερμανικού δικαίου των προσωπικών δεδομένων εκ μέρους της Facebook ενδεχομένως να σημαίνει γενικότερα ασυμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων, το οποίο είναι εναρμονισμένο με την οδηγία 95/46.

Εφόσον σημειώνονται τέτοιου είδους ασυμβατότητες, του θέματος βέβαια θα πρέπει να επιληφθεί η ομάδα εργασίας των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας δεδομένων του άρθρου 29.

Σαν συμπέρασμα, πάντως, θα πρέπει να κρατήσουμε ότι η εκάστοτε χώρα δεν είναι ανίσχυρη στην επιβολή της νομοθεσίας της όταν αυτή παραβιάζεται από πολυεθνικές που δεν συμμορφώνονται με το εσωτερικό δίκαιο της εκάστοτε χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Aπό την άλλη πλευρά, διαβάζουμε μια άλλη είδηση η οποία προκαλεί μάλλον το γέλιο: γερμανός επίτροπος προστασίας δεδομένων καλεί τις ιστοσελίδες υπηρεσιών του κρατιδίου του να αφαιρέσουν το "Like" κουμπί του facebook και άλλα plug-ins με το σκεπτικό ότι το facebook στέλνει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στις Η.Π.Α. (βλ. εδώ).

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια σοβαρή και μια που ξεχνάει τους όρους λειτουργίας του διαδικτύου.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι τέθηκε το θέμα στο facebook βλέπετε π.χ. http://www.guardian.co.uk/technology/2011/aug/03/facebook-facial-recognition-privacy-germany.

Δεν βρήκα πουθενά είδηση όμως στο διαδίκτυο ότι επιβλήθηκε πρόστιμο και μάλιστα 300.000 ΕΥΡΩ. Μάλλον το ελληνικό δημοσίευμα το μπερδεύει με άλλο πρόστιμο που είχε ήδη επιβληθεί για άλλο λόγο.

Είναι κατανοητό μία χώρα με την ιστορία της Γερμανίας να δείχνει τέτοια ευαισθησία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ας μην ξεχνάμε τα "κατορθώματα" της Γερμανίας :
σε εφαρμογή του νόμων του 1935 γνωστών και ώς "Φυλετικών νόμων" και αξιοποιόντας στο έπακρο τις ληξιαρχικές εγγραφές γάμων και του θρησκεύματος των συζύγων 7 γεννιές πίσω ( μέχρι περίπου γύρω στο 1790 ) "κατάφερε" να ξεπαστρέψει συστηματικά και μαζικά όποιον δεν ταίριαζε στα κριτήρια των φυλετικών νόμων.

Βέβαια η Γερμανία συνεχίζει - όπως εντωματαξύ και οι άλλες χώρες του κόσμου - να μαζεύει αυτά τα στοιχεία καθώς και άλλα πολλά πιστεύοντας ότι όντας τώρα δημοκρατία μπορεί να τα επεξεργάζεται νόμιμα για το καλό της χώρας . Τό πρόβλημα είναι όμως ότι και το 1935 ενώ δεν υπήρχε δημοκρατία η επεξαργασία των στοιχείων "νόμιμα" γίνονταν.

Το πρόβλημα της Γερμανίας πρωτίστως είναι να διατηρήσει το αποκλειστικό κρατικό προνόμιο συλλογής, φύλαξης και επαξεργασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο 'Ερικ Χομπσμπάουμ είκοσι περίπου χρόνια μετα την ολοκλήρωση του βιβλίου του "ο σύντομος 20ος αιώνας" διαπιστώνει ότι τα εθνικά κράτη σε όλες τους τις λειτουργίες αποδυναμώνονται συνεχώς και ακατάσχετα.

Η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να παίζει το ρόλο του καλού και εργατικού παλικαριού μέσα στο απόλυτο πλέον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάος. Για πόσο ακόμα ;

Μήπως ήδη τα εκατομμύρια χρηστών των κοινωνικών δικτύων έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο απο τα ένδοξά τους εθνικά κράτη , ακόμη και οι Γερμανοί ;

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...