Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2010

Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Google δεν έχει ευθύνη για το περιεχόμενο του AdWords

Το ζήτημα της ευθύνης του παρόχου υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας σε σχέση με το περιεχόμενο που αναμεταδίδει κρίθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. Δελτίο Τύπου). Η υπόθεση αφορούσε το ότι οι διαφημιζόμενοι πελάτες της Google, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία AdWords, είχαν δεσμεύσει ως λέξεις - κλειδιά τα εμπορικά σήματα που δεν τους ανήκουν (λ.χ. "Louis Vuitton").
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει με βάση δικαστικές ενέργειες εναντίον της Google στη Γαλλία, οπότε ο γαλλικός Άρειος Πάγος απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατά πόσον η Google φιλοξενώντας αυτές τις διαφημίσεις παραβιάζει ή όχι την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί trademark. 
To νομικό θέμα που τίθεται είναι κατά πόσον ο πάροχος μιας υπηρεσίας κοινωνίας της πληροφορίας, όπως το AdWords, την οποία οι πελάτες του χρησιμοποιούν προσδίδοντάς της περιεχόμενο (στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πελάτες επιλέγουν ποιες λέξεις-κλειδιά θα κατοχύρωναν), έχει…

Ομιλία για προσωπικά δεδομένα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας

Ακούστε εδώ την ομιλία που κάναμε με τον συνάδελφο Φώτη Σπυρόπουλο για τα προσωπικά δεδομένα σε φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιρλανδός δικαστής εγκρίνει three strikes και αναγνωρίζει την πνευματική ιδιοκτησία ως ανθρώπινο δικαίωμα

Σύμφωνα με αυτή την είδηση, ένας δικαστής στην Ιρλανδία έχει κρίνει ότι η πρόθεση παρόχου σύνδεσης στο Διαδίκτυο για εφαρμογή συστήματος "τριών χτυπημάτων", δεν παραβιάζει την νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας (και το αντίστροφο). Ο πάροχος αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το σύστημα ύστερα από νομική ενέργεια συνδικαλιστικού συλλόγου της μουσικής βιομηχανίας που απαίτησε να σταματήσουν να υποστηρίζουν την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών. Ο δικαστής σε αυτή την υπόθεση έκρινε ότι το copyright είναι θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με το Ιρλανδικό δίκαιο. Ο σχολιαστής της είδησης αναφέρει ότι αυτό "είναι ένα τεράστιο παραθυράκι για τις δισκογραφικές εταιρίες που θέλουν να περάσουν την δική τους ατζέντα: τώρα πια θα μάχονται για ανθρώπινα δικαιώματα, όπως οι άνθρωποι που προσπαθούν να σταματήσουν την γενοκτονία, την πείνα, τις αθέμιτες διακρίσεις και άλλες ευγενείς επιδιώξεις."
Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε αυτό το δεδικασμένο στις πραγματικές του διαστάσεις, …

Retrospectiva 14: Ο άνθρωπος που επέστρεψε απο το ηφαίστειο

Ακούστε εδώ την εορταστική εκπομπή για την επιστροφή από Βρυξέλλες.

Μουσικές με θέμα "ηφαίστειο" σε μια ηφαιστειοσπεκτίβα με θέμα την επεισοδιακή επιστροφή μας από τις Βρυξέλλες και την αναδρομή στο ταξιδάκι επιστροφής. Στην εκπομπή μπουκάρουν ξαφνικά η Loucretia και ο Morel Kauffman!

ΕΣΡ:Πρόστιμο 30.000 για την προβολή του "Straight Story"

Ακολουθώντας σταθερά και εμπλουτίζοντας την ομοφοβική του "νομολογία" το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ σε τηλεοπτικό σταθμό επειδή πρόβαλε την κινηματογραφική ταινία "Straight Story" που παρουσιάζει έναν υποθετικό κόσμο, στον οποίο κυριαρχούν ανεστραμμένα πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλά ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός παραμένουν οι ίδιοι.

Παραθέτω την αιτιολογία της απόφασης 128/2010:
Πρόκειται περί κινηµατογραφικής ταινίας κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονται συζητήσεις µεταξύ των ηθοποιών αλλά προβάλλονται και φαντασιώσεις ενός εξ αυτών. Προβάλλονται ετεροφυλοφιλικές και οµοφυλοφιλικές σχέσεις και εκστοµίζονται φράσεις όπως «θέλω άντρα», «όπου κι αν τον δω σκύβω και τον αρπάζω», «σκύψε ευλογηµένη», «θα σας το κλείσω το µπουρδέλο ανώµαλοι», και άλλες παρόµοιες.  Ασφαλώς η εκποµπή µπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη στη πνευµατική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων, γι΄αυτό και θα έπρεπε να προβληθεί µε τη σήµανση «ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Γ…

Retrospectiva 13: Πρώτη ανταπόκριση από Βρυξέλλες για εξελίξεις στην Ευρωβουλή

Ακούστε εδώ την έκτακτη Retrospectiva από Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ευρωβουλη:
- νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας,
- Υπόθεση SWIFT
- Συνθήκη ACTA
- Επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας 95/46 για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Από το radiobubble.gr.
Φωτο: Κ. Αλεξάκος
[O κ. Λαμπρινίδης και η κ. Jeanine Hennis-Plasschaertσυζητούν σε ένα draft για την υπόθεση SWIFT]

Μια επικίνδυνη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Aπό το καλοκαίρι που ψηφίστηκε η αντισυνταγματική τροπολογία για τις κάμερες (βλ. εδώ) έχω υποστηρίξει ότι το πρόβλημα, αν θέλει, μπορεί να επιλύσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφήνοντας τις "γνωμοδοτήσεις" και τις "οδηγίες" και προχωρώντας σε κανονιστική ρύθμιση. Έχει την σχετική εξουσία που της έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, εθνικό και ευρωπαίο, να θεσπίσει ως ανεξάρτητη αρχή μια κανονιστική διοικητική πράξη με νομική δεσμευτικότητα, η οποία θα κλείνει το θέμα, προβλέποντας σαφείς κανόνες για την λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους.

Ύστερα και από τη θετική διαβεβαίωση του υπουργείου περί απάλειψης της τροπολογίας, αλλά και με την υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (βλ. εδώ), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επανέρχεται για να μας πεί λίγο - πολύ: βάλτε κάμερες παντού, αρκεί να έχω εγώ (κι όχι ο εισαγγελέας) την εποπτεία για την λειτουργία τους. 
Η Αρχή υπεραμύνεται της "φυσικής" αρμοδιότητάς…

Βρυξέλλες, πάλι

Οι Βρυξέλλες είναι η αγαπημένη μου πόλη. Τις ανακάλυψα πριν 5 χρόνια, όταν βρέθηκα να εργάζομαι στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ένα νεοσύστατο τότε ευρωπαϊκό όργανο με το ρόλο της ανεξάρτητης αρχής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από τότε, παρακολουθώ κάθε σχετική εκδήλωση (συνέδρια κλπ) και πριν από δύο χρόνια είχα την τιμή  να είμαι προσκεκλημένος της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή, μαζί με άλλους bloggers, σε μια περίοδο που τα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης και ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο ήταν κεντρικά στην ατζέντα.
Σήμερα βρίσκομαι και πάλι εδώ, προσκεκλημένος του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρου Λαμπρινίδη. Τα ίδια κεντρικά ζητήματα είναι και πάλι επί τάπητος, με αφορμή την ACTA, αλλά και τις υποθέσεις SWIFT και PNR. Επίσης ένα θέμα που θα παρακολουθήσουμε και με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η νέα δυνατότητα που δίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας, για δημοψηφισματική πρωτοβουλία πολιτών. Σκέφτομαι μάλιστα να αφιερώσω σε αυτό το θέμα και το επεισόδ…

e-legal: Μισαλλόδοξος λόγος και Ελληνική Δικαιοσύνη

Μια απάντηση στο Θανάση Τριαρίδη

Διαβάζω αυτό το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη, στο οποίο λέει ότι είναι αντίθετος  "σε οποιαδήποτε έγκληση για οποιοδήποτε κείμενο (ό,τι κι αν λέει αυτό, όσο αποκρουστικό και απάνθρωπο κι αν είναι το περιεχόμενό του)". Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτόν τον αφορισμό, ο κ. Τριαρίδης είναι αντίθετος στην ποινικοποίηση όχι μόνο του μισαλλόδοξου λόγου, αλλά και του αδικήματος της απειλής, της απάτης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς και όλων των άλλων εγκλημάτων που τελούνται με μέσο το γραπτό λόγο. 
Προς τιμήν του ο κ. Τριαρίδης διατυπώνει με υποκειμενικό ύφος τις απόψεις του, αναφέροντας τι (δεν) θα έκανε ο ίδιος. Προσφέρεται επίσης να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του εγκληθέντος Μητροπολίτη, υποστηρίζοντας ως υπαρκτική του ανάγκη την "ελευθερία του ενάντιου λόγου". Με αυτή τη λογική, εμείς οι δικηγόροι θα έπρεπε να υποστηρίζουμε ως υπαρκτική μας ανάγκη κάθε μορφή εγκληματικότητας, παρανομίας, βίας και κάθε πράξη κοινωνικής αποσύνθεσης. Διότι, με αυτή τη λογική, δεν …

Μια απάντηση στον Σταύρο Τσακυράκη

[Μια εξαιρετική οπτικοποίηση για το τεκμήριο της αθωότητας, το βρήκα στο πολύ ωραίο ιστολόγιο Hellenic Action for Human Rights]

Ένα άρθρο της "Ε" με τον -ανατριχιαστικό- τίτλο "Συλλογική συνενοχή" ασχολείται με την υπόθεση της αθώωσης ορισμένων παιδιών που φέρονταν ότι βίασαν μια συμμαθήτριά τους, παρουσία δύο συμμαθητριών που βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Όταν το διάβασα, αρνήθηκα να πιστέψω ότι το υπογράφει ο κ. Σταύρος Τσακυράκης, του οποίου το μάθημα (συνταγματικό δίκαιο) παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον ως πρωτοετής φοιτητής την προ-προηγούμενη δεκαετία.
Οι καλές μαθήτριες δεν κάνουν παρτούζες στις τουαλέτες του σχολείου
Συνοπτικά, ο καθηγητής, αν και παραδέχεται ότι δεν έχει υπόψη του τη δικογραφία και στοιχεία της υπόθεσης, μας λέει -χωρίς καμία επιφύλαξη- ότι διαφωνεί με την αθώωση των αγοριών, επειδή παραδοσιακά τα θύματα βιασμού σε μια φαλλοκρατική κοινωνία αντιμετωπίζονται με το επιχείρημα "τα θελε και τα 'παθε".
Αυτή η γενίκε…