Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2010

Αγωγή κατά του tvxs: θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 1990;

Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ αξιώνουν με αγωγή τους εναντίον του tvxs.gr οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Κοτρόγιαννος, Λάβδας και Μενδρινού. Οι καθηγητές εμμένουν στην αξίωσή τους για εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου σε ένα διαδικτυακό μέσο, γεγονός που θα σήμαινε ότι πριν δημοσιευθεί οτιδήποτε από τρίτους σχολιαστές (ψευδώνυμους, επώνυμους ή ανώνυμους) θα πρέπει να έχει προηγουμένως εγκριθεί από τον φορέα που παρέχει τη δυνατότητα σχολιασμού. Με τη λογική αυτή, αντίστοιχα, το twitter, το facebook, το youtube και όλες οι υπηρεσίες που δίνουν την δυνατότητα σχολιασμού, θα έπρεπε να ελέγχουν προληπτικά οτιδήποτε σκοπεύει να δημοσιεύσει ένας χρήστης. Είναι αυτονόητο, ότι έτσι δεν θα υπήρχε καν το Web 2.0 και θα επιστρέφαμε στις παλιές ενημερωτικές δομές και τη σχέση εκδότη-διευθυντή-συντάκτη, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας. Η προσέγγιση αυτή έχει απορριφθεί ήδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2008, ενώ πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτ…

e-legal:Θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικές υπηρεσίες

Το πέμπτο επεισόδιο e-legal από το tvxs.gr
Δείτε εδώ τα προηγούμενα επεισόδια:
e-legal: Πνευματική ιδιοκτησία και torrent sites
e-legal: Αντισυνταγματικές κάμερες και διατάξεις για τη λήψη του DNA
e-legal: To EΣΡ και η ομοφοβία στις αποφάσεις του
e-legal: Βουλευτική ασυλία

Προτείνετε θέματα από τη νομική επικαιρότητα για τα επόμενα επεισόδια.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: πρόστιμο στα "ΝΕΑ" για ανάρτηση ευαίσθητων δεδομένων στην ιστοσελίδα της εφημερίδας

Με την απόφαση 8/2010 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιλύει ένα ζήτημα που αφορά την αναδημοσίευση φύλλων εφημερίδων στις διαδικτυακές εκδόσεις τους. Το ερώτημα είναι εάν η πλήρης αναδημοσίευση της εφημερίδας στο Διαδίκτυο επιτρέπει, για λόγους αρχειακής λειτουργίας, να περιλαμβάνονται και τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονταν στην έντυπη έκδοση - που ούτως ή άλλως τηρείται στο φυσικό αρχείο της. 

Η Αρχή διαπιστώνει ότι η αναδημοσίευση στο Διαδίκτυο αποτελεί εντελώς διαφορετικής τάξης διάδοση των προσωπικών δεδομένων, καθώς τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνονταν σε ένα δημοσίευμα είναι εντοπίσιμα και προσβάσιμα μέσω των μηχανών αναζήτησης. Ενώ δηλαδή το φυσικό αρχείο είναι προσβάσιμο, μέσα από τις διαδικασίες κάθε εκδοτικής επιχείρησης, για τους ερευνητές και καθέναν που θέλει να αναζητήσει την έντυπη μορφή, το διαδικτυακό αρχείο αποτελεί μια διαρκή διάδοση που εγείρει σημαντικά ζητήματα προσβολής των προσωπικών δεδομένων. 
Έτσι, το υποκείμενο των δεδομένων έ…

e-legal: Πνευματική ιδιοκτησία και torrent sites

To τέταρτο επεισόδιο e-legal από το tvxs.gr
Δείτε εδώ τα προηγούμενα επεισόδια:
e-legal: Αντισυνταγματικές κάμερες και διατάξεις για τη λήψη του DNA
e-legal: To EΣΡ και η ομοφοβία στις αποφάσεις του
e-legal: Βουλευτική ασυλία

Προτείνετε θέματα από τη νομική επικαιρότητα για τα επόμενα επεισόδια.


Διαφωνίες σεισμολόγων: ελευθερία της έρευνας και διασπορά ψευδών ειδήσεων

Όπως έγινε γνωστό, η δήλωση ενός σεισμολόγου περί επικείμενου σεισμού οδήγησε έναν συνάδελφό του να ζητήσει την επέμβαση του εισαγγελέα, προφανώς για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων που μπορούν να προκαλέσουν πανικό. Το θέμα αυτό προκάλεσε ζωηρό διάλογο ανάμεσα στους σεισμολόγους που θεωρούν ότι η εισαγγελική επέμβαση θα εμπόδιζε την ελευθερία της έρευνας και όσους θεωρούν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν πρέπει να γίνονται ενώπιον της κοινής γνώμης, αλλά να περιορίζονται στην επιστημονική κοινότητα. Σήμερα ο σεισμολόγος αρνήθηκε ότι δήλωσε πως θα γίνει σεισμός, αλλά είπε ότι πρέπει να "έχουμε το νου μας" τις επόμενες 10-15 μερες. 

Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την ελευθερία της έρευνας. Αφορά όμως έναν περιορισμό της ελευθερίας του δημόσιου επιστημονικού λόγου. Aς δούμε το ποινικό αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Άρθρο 1911. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδε…

Πνευματική ιδιοκτησία, Επικοινωνιακή πολιτική της Αστυνομίας και τεκμήριο της αθωότητας

Διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ότι ύστερα από επιχείρηση έγιναν συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες για άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. 
Στο δελτίο τύπου βλέπουμε τις εξής διατυπώσεις, οι οποίες δεν τηρούν καμία επιφύλαξη για την αθωότητα ή την ενοχή των προσώπων αυτών:
"το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών προσήλθε εκπρόσωπος της εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «Ε.Π.Ο.E.» και υπέβαλλε μήνυση, κατά των διαχειριστών ιστοσελίδας οι οποίοι από κοινού εκτός των άλλων ανέβαζαν (upload) και στην συνέχεια διαμοίραζαν χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων εταιρειών, παράνομο ψηφιακό υλικό (τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια) στην ιστοσελίδα www.gamato.info την οποία και είχαν την δυνατότητα να τροποποιούν και να υποστηρίζουν τεχνικά.Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από ψηφιακή ανάλυση των καταγγελλομένων κλιμάκια Αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Α…

Πνευματική ιδιοκτησία vs Ιδιωτικότητας: "ξέπλυμα νόμων" κατά τον Σ.Λαμπρινίδη

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο σχετικά με την θέσπιση νομοθεσίας που προσιδιάζει στο γαλλικό νόμο three strikes ("τρία χτυπήματα" = διακοπή σύνδεσης στο διαδίκτυο).  Πρόκειται για το σχέδιο της  Συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων έχει τεκμηριώσει τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται σε σχέση με τις προτεινόμενες διατάξεις σε μια αναλυτική γνωμοδότησή του και σε σχετικό δελτίο τύπου
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι δύο θεσμικά όργανα της ΕΕ, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, φαίνεται ότι δεν προσδίδουν την επιβαλλόμενη διαφάνεια στις σχετικές προετοιμασίες. Η μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται η σχετική διαπραγμάτευση επισημαίνεται σε σημερινό δελτίο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σταύρου Λαμπρινίδη:
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΓραφείο Σταύρου ΛαμπρινίδηΑντιπροέδρου  του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕπικεφαλής  της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ  …

E-Legal: μια νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο TVXS.GR

Ένα εβδομαδιαίο πεντάλεπτο στο tvxs.gr για ένα νομικό θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα.
Μπορείτε να προτείνετε κι εσείς τα επόμενα θέματα στα οποία θα αφιερώσουμε τις επόμενες εκπομπές.