Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2010

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου


Τo Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Διεμφυλικών. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας, οι οποίοι έπεσαν θύματα από εγκληματικές πράξεις που είχαν κίνητρο το μίσος εναντίον της ταυτότητας του φύλου τους, επειδή ήταν διαφυλικοί (transexuals), τραβεστί, παρενδυτικοί ή μεσοφυλικοί, επειδή ήταν "διαφορετικοί" σε σχέση με τις "αποδεκτές" ταυτότητες φύλου στις κοινωνίες που ζούσαν. Η ημέρα αυτή αφιερώνεται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην ευαισθητοποίηση για τις τρομακτικές διακρίσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι διεμφυλικοί.

Την ημέρα αυτή, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διοργανώνει στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα) μια Ημέρα Μνήμης με ομιλητές, προβολή ταινίας και ανάγνωση διηγήματος, όλα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ταυτότητα φύλου (βλ. εδώ το πρόγραμμα και εδώ την ιστοσελίδα του Σωματείου).

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, θα παρουσιάσω τα νομικά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των διεμφυλικών, επ' αφορμή της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου", του Thomas Hammarberg, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κυρίως θα εστιάσω στις σχετικές δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τις νομοθετικές διεκδικήσεις, τις νομικές δυνατότητες και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στους διεμφυλικούς, τους ανθρώπους που νιώθουν πιο βάναυσα από κάθε άλλον την αθέμιτη διάκριση, την υποβίβαση σε πολίτη τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, τον επαγγελματικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση στο σύγχρονο κόσμο.

Tα δικαιώματα αυτά ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη και στη χώρα μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...