Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

H αμφισβήτηση του Συντάγματος

Εδώ και αρκετούς μήνες, το ΚΚΕ εγκαλείται για περιφρόνηση του Συντάγματος. Χθες η γενική γραμματέας του Κόμματος το αποδέχθηκε, λέγοντας ότι τα συντάγματα αλλάζουν κι ότι σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ καταψήφισε το Σύνταγμα, επειδή θεωρεί ότι είναι ένα κακό Σύνταγμα και ότι o λαός πρέπει να παλέψει  να  αλλάξει.

(Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε βέβαια και σε ποια κεφάλαια έχει ενστάσεις το ΚΚΕ. Γιατί υποψιάζομαι ότι αφορά και άρθρα για τα ατομικά δικαιώματα, όπως η ελευθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική ζωή της χώρας καθώς και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Αν είναι έτσι, τότε είτε η  ΕΣΔΑ είναι αντικομμουνιστικό κείμενο, είτε το ΚΚΕ είναι κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων). 

Από την άλλη πλευρά, όποιος κατηγορεί το ΚΚΕ ότι περιφρονεί το Σύνταγμα, αυτομάτως θεωρείται "αντικομμουνιστής", μάλλον με το υπονοούμενο ότι είναι αντίθετος στη δημοκρατία (η οποία περιλαμβάνει και το ΚΚΕ - ή μάλλον, κατά την αντίληψη του Κόμματος, ταυτίζεται με το ΚΚΕ).

Επιτρέπονται αυτά;

Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ είχε κάθε δικαίωμα να καταψηφίσει το σύνταγμα και τις αναθεωρήσεις του (αν και στην τελευταία το 2008, για την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτικής - επαγγελματικής ιδιότητας δεν είχε αντιρρήσεις...). Έχει κάθε δικαίωμα να απορρίπτει πολιτικά το Σύνταγμα ως κακό και να ευαγγελίζεται την αναθεώρηση ή ακόμη και την ανατροπή του (νόμιμα γίνεται με επανάσταση - συντακτική συνέλευση κλπ). Αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.  

Είναι όμως επίσης προφανές ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το Σύνταγμα, ως ισχύον δίκαιο. Άλλο να λες ότι θέλεις να το αλλάξεις κι άλλο να το παραβιάζεις, εις βάρος όλων των υπολοίπων. Άλλο να έχεις μια άποψη, παλεύοντας για την επικράτησή της, κι άλλο να την επιβάλλεις με τη βία. 

Και στις δύο περιπτώσεις, όποιος διαφωνεί με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να έχει την αξίωση να είναι και υπεράνω κριτικής. Από την άλλη πλευρά, όταν η κριτική προέρχεται από πολιτικό φορέα,  ο οποίος επίσης αμφισβητεί με τη ρητορική του ορισμένες συνταγματικές αρχές (όπως η ισότητα, η ελευθερία κλπ), πολιτικά δεν μπορεί να πείσει κανέναν πέραν των ψηφοφόρων του. 





5 σχόλια:

Vera είπε...

Νομίζω πως έχει γίνει αντιληπτό αρκετό καιρό τώρα πως ζούμε μια ιδιότυπη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Η όλη έννοια αναλώνεται αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή νόμων οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους δεν εφαρμόζονται, ή τουλάχιστον όχι το ίδιο για όλους.
Οι πολίτες που ζητούν να τιμωρηθούν αυτοί που χρηματίστηκαν είναι "λαϊκιστές".
Οι πολίτες που η ζωή τους αλλάζει άρδην με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά παρ' όλα αυτά επιλέγουν να εργαστούν την ημέρα της απεργίας, για κάποιους ανεγκέφαλους πρέπει να πληρώσουν με τη ζωή τους.
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε η γραμματέας την Τετάρτη μετά τα γεγονότα, μία φράση μόνο αφιερώθηκε στους τρεις νεκρούς. Προφανώς οι τραπεζοϋπάλληλοι αυτοί ήταν μέλη της "πλουτοκρατίας" και όχι κάποιοι σαν τους χιλιάδες άλλους για τα δικαιώματα των οποίων μάχεται το κόμμα.
Το ΚΚΕ δηλώνει ευθαρσώς ότι δε σέβεται το Σύνταγμα, γιατί νόμος για το κόμμα είναι το δίκιο του εργάτη και μπλα μπλα μπλα... Αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις. Με τυραννά όμως αυτό που είπε κάποιος: "Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις".

Βέρα Κουρή.

30fyllos είπε...

ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ! ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ! (κλασσικη απαντηση κκε γεματη επιχειρηματα..) Απο κομμα που πιστευει οτι ο Σταλιν ηταν αθωος πατερουλης (πχ http://www.youtube.com/watch?v=z3eCtTB56ns ή ρωτα απλα εναν οποιονδηποτε κκετζη για τον σταλιν, αλλωστε ολοι τα ιδια ακριβως λενε με την ιδια σειρα και υφος.. )κ οτι ολα αυτα περι γκουλακ ,εκτελεσεων,λογοκρισιας, κλπ ειναι δημιουργηματα της αστικης ιμπεριαλιστικης προπαγανδας τοτε τα λογια περιττευουν..( τα ιδια λενε και οι νεοναζι για τα θυματα του χιτλερ οτι ειναι δημιουργηματα των αμερικανων που εβαλαν τον χιτσκοκ να τα σκηνοθετησει..). Εντελως τυχαια και ενω ολα τα συνταγματα των κομμουνιστικων καθεστωτων συμφωνα με το κκε ειναι τα πιο δημοκρατικα προβλεπουν γενικες συνελευσεις ο λαος αποφασιζει τα παντα αμεσοδημοκρατια κλπ οπου υπηρχε κομμουνισμος υπηρχε παντα ενας δικτατορας (σταλιν, τιτο, τσαουσεσκου,χοτζα, μαο, καστρο, κιμ) με αποκορυφωμα την κουβα οπου ο φιντελ παραχωρησε χωρις εκλογες η γεν συνελευσεις την εξουσια στον αδελφο του!!! (μεγαλη δημοκρατικη κινηση..) Στη κουβα παλι μολις το 2009 επετραπη η ροκ μουσικη η οποια απογορευοταν ως ιμπεριαλιστικη (αν αυτο δεν ειναι λογοκρισια τοτε πως οριζεται η λογοκρισια?) ενω για ελευθερια λογου ας μη μιλησω καλυτερα.. (βλεπε καθοδηγητες, κατηχηση κλπ). Επισης το κκε ειναι το μοναδικο κομμα που επιμενει να θεωρει πραξεις ιστορικα και πανθομολογουμενως καταδικαστεες ως θεαρεστες πχ συμφωνο μολοτωφ-ριμπεντροπ.Το θεμα ειναι οτι στην Ελλαδα θεωρειται το κκε προοδευτικη δυναμη επειδη προτεινει κατι προοδευτικο (?)δηλαδη προοδος ειναι να εφαρμοστει ενα συστημα το οποιο εφαρμοστηκε πριν περιπου μισο αιωνα και απετυχε παταγωδως σε ολες τις χωρες που ειχαν την τυχη να το δοκιμασουν,(αυτο ειναι μαλλον αναχρονισμος) αλλα εμεις επιμενουμε να το θεωρουμε προοδευτικη δυναμη και οποιος δεν εχει ονειρο να γινει η ελλαδα β.κορεα κουβα ρωσια θεωρειται αναχρονιστης! καταληκτικα παραθετω δηλωση κυβερνησης της πολωνιας το 2009 : «Κανένα σύμβολο του κομμουνισμού δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει στην Πολωνία επειδή αυτά είναι σύμβολα ενός συστήματος γενοκτονίας που θα πρεπε να συγκρίνεται με το ναζισμό». και αποσπασμα ποινικου κωδικα οπου εξισωνει φασισμο και κομμουνισμο ως ολοκληρωτικα καθεστωτα: 256 πκ : «την παραγωγή, διανομή, πώληση ή κατοχή... σε μορφή εντύπου, εικόνας, ήχου ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, φασιστικού, κομμουνιστικού ή άλλου ολοκληρωτικού συμβόλου».τελος, και η ε.ε. βλ Μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (14/12/2005)
Εισηγητής Γ. Λίντμπλαντ (Σουηδία, EPP/CD) θεωρει κομμουνισμο οτι διεπραξε εγκληματα κατα της ανθρωποτητας οτι συνιστα ολοκληρωτικο καθεστως αποτοκο του φασισμου. Δυο βιντεο που αναδεικνυουν τι θα πει κκε : http://www.youtube.com/watch?v=gsb_vSY4ZLM&feature=related , http://www.youtube.com/watch?v=vouIqLnK6mE
ευχαριστω για την φιλοξενια!

e-Lawyer είπε...

Ειδες τι ωραία που συμφωνείτε με τον Καρατζαφέρη; :-)

Vera είπε...

Κύριε Σωτηρόπουλε
αν το σχόλιό σας που είναι στον πληθυντικό απευθύνεται και σε μένα, θλίβομαι απερίγραπτα.
Σεις πρώτος -βάσει των γραπτών σας τα οποία παρακολουθώ χρόνια- θα έπρεπε να αποφεύγετε να κολλάτε ετικέτες στα μέτωπα των αναγνωστών σας. Αρνούμαι κάθε σχέση που αποδίδετε στο σχόλιό μου-αν το κάνετε- με τα όποια λεγόμενα του κ. Καρατζαφέρη. Άλλωστε έχει κάνει τόσες στροφές στην ιδεολογία του που δυσκολεύομαι να τον παρακολουθήσω και δεν ασχολούμαι πλέον. Δε θα μου φαινόταν διόλου περίεργο αν κάποια απ' αυτές τις στροφές του έμοιαζε με κάτι που έχετε γράψει εσείς, ωστόσο δε θα διανοούμουν ποτέ να σας καταλογίσω συμφωνία απόψεων.
Ευχαριστώ.
Βέρα Κουρή

30fyllos είπε...

συγγνωμη για την παρεμβαση, αλλα νομιζω οτι το σχολιο πηγαινε σε μενα.. και ειμαι σιγουρος οτι ειχε διαθεση ειρωνιας και χιουμορ.. τωρα για τον καρατζαφυρερ φον κολοτουμπεν, το γεγονος οτι ειναι κουμπαρος και κολλητος φιλος με τον -σηκωθειτε απο καρεκλες ντιβανια- λιακοπουλο και με τον στρατηγο-μπουμπουκο τα λεει ολα ... Το προβλημα ομως που αναδεικνυει το σχολιο της κ. Γκουμα και του e-lawyer ειναι η ταμπελοποιηση-λασπη που αντιμετωπιζει κανεις σε οποιαδηποτε πολιτικη κουβεντα οταν υποστηριζει αυτα που ειπα στο προηγουμενο σχολιο μου ιδιως σε πανεπιστημιακου χωρους (προσωπικη πειρα πολλων ετων παραπανω απο οσα επρεπε ειναι αληθεια..) ο μονιμος και ευκολος χαρακτηρισμος ειναι ''εισαι φασιστας'' και το ακολουθο συνθημα '' φασιστες κουφαλες ερχονται κρεμαλες'' και (συχνα) ο επακολουθος προπηλακισμος ο οποιος φυσικα δικαιολογειται αφου εισαι φασιστας και επομενως προκειται για επαναστατικη πραξη! επαληθευοντας με αυτο το τροπο το στιχο ''οχι αλλο.. ριτσο σε νταμαρια κουλτουρα καφενειου..'' και την αριστερη τρομοκρατια που επικρατει στα πανεπιστημια (και εδω συμφωνω με τον καρατζαφερη θα πρεπει μαλλον να το κοιταξω...). Μαλιστα, ολοκληρος ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ ενω σχεδιαζε φοιτητικο σεμιναριο για την επικαιροτητα το ακυρωσε φοβουμενος οτι θα φαμε ξυλο απο τιποτα δημοκρατες αριστερους-αναρχικους (να χαρω εγω ασυλο..) παρολο που κ ιδιος ειναι δηλωμενα αριστερος.. δυστυχως στην ελλαδα αν δεν εισαι αριστερος (με την ελληνικη εννοια του ορου) εισαι φασιστας, μονο οι αριστεροι ειναι δημοκρατες. και την δημοκρατια οπως και οποιαδηποτε μορφη αγωνα η επανασταση την εχουν καπελωσει.. (μεχρι και την πρωτομαγια στις ηπα το κκε την οργανωσε..) ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ!!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...