Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2009

Oι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές

Στη σημερινή του Γνώμη, ο Επίτροπος Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thomas Hammarberg υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρούνται οι δικαστικές αποφάσεις.Η Γνώμη είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα του Επιτρόπου. Ακολουθεί μετάφραση e-lawyer.
H πλημμελής εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην Κρατική δικαιοσύνη[31/08/09] Οι αποφάσεις τις δικαιοσύνης σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες συνήθως εφαρμόζονται μόνο εν μέρει και με μεγάλη καθυστέρηση - ή μερικές φορές και καθόλου. Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που εντοπίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (το Δικαστήριο του Στρασβούργου). Η πλημμελής εκτέλεση των τελικών δικαστικών αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άρνηση αποδοχής του Κράτους Δικαίου και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 
Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων μπορεί να έχει επιπτώσεις σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και ιδίως στις ευπαθείς ομάδες. Όταν οι κρατικές Αρχές αγνοούν τι…

Συστάσεις του ΟΗΕ για τον Ρατσισμό στην Ελλάδα

Στις 10 - 11 Αυγούστου 2009, στη Γενεύη η Επιτροπή Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) του ΟΗΕ εξέτασε τις τελευταίες εκθέσεις της Ελλάδας (16η - 19η) και, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετες πληροφορίες, όπως την έκθεση των  ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ (βλ. εδώ κι εδώ), υπέβαλε γραπτές ερωτήσεις στην Κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία που απάντησε σχετικά.
Σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα των Καταληκτικών Παρατηρήσεων και Συστάσεων της Επιτροπής προς την Ελλάδα (σε μετάφραση ΕΠΣΕ στα Ελληνικά, από το σχετικό δελτίο τύπου που περιέχει και σχολιασμό των δύο ΜΚΟ για το πόρισμα).

Περίληψη
(από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, αναρτημένη στα αγγελικά εδώ)
Έχοντας εξετάσει τη συνδυασμένη δέκατη έκτη έως δέκατη ένατη περιοδική έκθεση της Ελλάδας, η Επιτροπή καλοδέχθηκε τη θέσπιση νόμου για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» το 2005. Καλοδέχθηκε επίσης την τροπ…

Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος

Στη φωτογραφία βλέπουμε την έδρα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενός ελληνικού κρατικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2000:
"Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στοχεύει να αποτελέσει τον στρατηγικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της παροχής διαρκούς, αξιόπιστης και αντικειμενικής πληροφόρησης, γνώσης και τεκμηριωμένων απόψεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων, υποστηρίζει την κατάρτιση και εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών στους παραπάνω τομείς. Συνεισφέρει, ως τεχνογνωστικός μηχανισμός, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές και στην επίτευξη, μέσω αυτής, ενός οριζόντιου συντονισμού των δημοσίων πολιτικών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος."
Η είδηση της ανάθεσης στον -διορισμένο από την Κυβέρνηση- αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προβάλλεται ως "μέτρο" αντιμετώπισης των γνωστών π…

Απάντηση Δημάρχου Ασπροπύργου στην Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων

Πριν μερικές ημέρες γνωστοποιήθηκε ότι ο Δήμαρχος Ασπροπύργου υπέβαλε μήνυση για φερόμενες πράξεις που τέλεσαν τρεις εκπρόσωποι των Ρομά, κατά την συνάντησή τους με τον Δήμαρχο για την προώθηση ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ρομά.

Η μήνυση χαρακτηρίσθηκε "δικαστική παρενόχληση υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων", από την Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων, η οποία εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου (βλ. εδώ).  H Παγκόσμια Οργάνωση επικαλείται στην ανακοίνωσή της Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία θεσπίστηκε στις 9.12.1998. Σε αυτήν την Διακήρυξη του ΟΗΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "το Κράτος λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλιστεί η προστασία από τις αρμόδιες αρχές κάθε υπερασπιστή που δρα ατομικά ή μαζί με άλλους, από κάθε μορφή βίας, απειλών, αντιποίνων, defacto ή dejure αντίστροφης διάκρισης, πίεσης ή κάθε άλλης αθέμιτης πράξης ως συνέπειας της νόμιμης ενάσκησης των δικαιωμάτων του που αναφέροντ…

Δηλώσεις βουλευτή για την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Φυλετικών Διακρίσεων

Ενώ αναμένεται αύριο η έκδοση του Πορίσματος της επιτροπής CERD του ΟΗΕ για την κατάσταση των φυλετικών διακρίσεων στην Ελλάδα, ένας Έλληνας βουλευτής έκανε προχθες τις εξής δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή:
"Ξέχασα να σας πω το πιο σημαντικό. Χτες το βράδυ ήμουνα στο κρεβάτι μου και είχα μια φαγούρα σε όλο μου το κορμί. Έκανα έτσι, έκανα έτσι, έκανα έτσι, δυνατή φαγούρα. Δεν λέω για άλλα σημεία. Είχα γενικώς φαγούρα. Και μαθαίνω ότι το Συμβούλιο κατά του ρατσισμού του ΟΗΕ, εκατεδίκασε [sic] λέει την Ελλάδα για τις συλλήψεις της λέει στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Εφετείο Αθηνών και την αθώωση του Κώστα Πλεύρη για το βιβλίο "Εβραίοι όλη η αλήθεια"! Μα είναι φοβερό! Πώς κάνουμε ακόμα διακοπές; Πως δεν έχουν φύγει όλοι από τις παραλίες; Που είναι η κυβέρνηση τι κάνει ο αρχιεπίσκοπος, οι ένοπλες δυνάμεις; [...] Εγώ θα πληρώσω. Θα βρω δέκα φίλους μας εφοπλιστάς πατριώτες, θα τους βάλουμε όλους τους μετανάστες πάνω στα πλοία και θα τους πάμε στη Σουηδία. Στη Δανία. Στη Νέα Υόρκη π…

Παγκόσμια Οργάνωση κατά Βασανιστηρίων: Δικαστική παρενόχληση εκπροσώπων Ρομά από Δήμο Ασπροπύργου

Αναδημοσιεύω δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για την μήνυση που υπέβαλε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου εις βάρος τριών εκπροσώπων οργανώσεων Ρομά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης οφείλεται στην ιδιότητα των μηνυομένων ως υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων (human rights defenders) για φερόμενες πράξεις τους κατά την ενάσκηση υπερασπιστικών δράσεων.
Το δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων βρίσκεται αναρτημένο εδώ . Το δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ, που περιλαμβάνει μετάφραση του παραπάνω, ακολουθεί εδώ.

WORLD ORGANISATION AGAINST TORTURE(ΠαγκόσμιαΟργάνωσηΚατάτωνΒασανιστηρίων - OMCT)
P.O. Box 21- 8, rue du Vieux Billard
CH 1211 Geneva 8, Switzerland
Tel.: 0041/22 809 49 39 / Fax: 0041/22 809 49 29
E-mail: omct@omct.org / Website: www.omct.orgΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760email: off…