Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάϊος, 2009

Προεκλογικό spam με διαρροή προσωπικών δεδομένων από ελληνικά προξενεία

Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη: Έλληνες του εξωτερικού έχουν λάβει προεκλογικό υλικό που τους απεστάλη ταχυδρομικώς στις διευθύνσεις κατοικίας τους, πληροφορία την οποία κατείχε μόνο το προξενείο της αντίστοιχης χώρας.

Για την αποστολή προεκλογικού υλικού με το συμβατικό ταχυδρομείο υπάρχει η παλαιά απόφαση 11/2001 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία αναφέρει ότι επειδή «η επεξεργασία είναι απολύτως αναγκαία για τις ανάγκες του δημοκρατικού πολιτεύματος (επικοινωνία μεταξύ υποκειμένων του ενεργητικού και του παθητικού εκλογικού δικαιώματος), δεν απαιτείται συγκατάθεση του υποκειμένου των προσωπικών δεδομένων», ενώ «ευνόητο είναι ότι η συλλογή των ως άνω προσωπικών δεδομένων μπορεί να γίνεται μόνο από δημόσια προσβάσιμες πηγές και ότι απαγορεύεται η διάθεση σε τρίτους των εν λόγω αρχείων των βουλευτών και των υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα.». Στην ίδια απόφαση, όμως, η Αρχή αναφέρει ότι επιβάλλεται οι υποψήφιοι να έχουν γνωστοποιήσει τα αρχεία τους προηγουμένως στη…

Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ: απορρίπτεται η αίτηση αναστολής κατά της υπ. απόφασης χρόνου προβολής κομμάτων

Η δικαστική ενέργεια του κ. Μάνου και του κόμματος "Δράση" για προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης για το χρόνο τηλεοπτικής προβολής των κομμάτων δεν ήταν μια πρωτότυπη κίνηση. Το 1990, ο Κωστής Στεφανόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου της "Δημοκρατικής Ανανέωσης" (ΔΗ.ΑΝΑ.) προσέβαλλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Κανονισμό για την τηλεοπτική προβολή των κομμάτων του, τότε νεοσύστατου, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.Τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την ιστορική απόφαση υπ' αρ. 930/1990, η οποία έκρινε ότι το ζήτημα του διαμοιρασμού του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα δεν νοείται να αποτελεί αντικείμενο της κανονιστικής αρμοδιότητας μιας ανεξάρτητης αρχής, αλλά θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο "κανονιστικού προεδρικού διατάγματος με πρόταση του αρμόδιου υπουργού", κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως. Ακύρωσε λοιπόν τον Κανονισμό του ΕΣΡ όχι επί της ουσίας, αλλά λόγω του ότι έκρινε πως κανένα "ανεξάρτητο όργα…

Συγχώνευση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με ΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από το tvxs.gr και προέρχονται από τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Ναυτεμπορική και Έθνος, επίκειται η κατάργηση ή/και συγχώνευση 250 κρατικών οργανισμών. 
Η ύπαρξη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παράλληλα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έχει δημιουργήσει αρκετές φορές απορίες και προβλήματα ως προς τις αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες των δύο ανεξάρτητων αρχών. Στην υπόθεση Vodafone αποκαλύφθηκε επίσης ότι το πρόβλημα περιλάμβανε και το ρόλο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία δεν είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά εξ' αυτού ακριβώς του λόγου υπάρχει θεσμικό πρόβλημα, αφού ο κοινός νομοθέτης του 2005 θεώρησε ότι τα μέλη της θα πρέπει να επιλέγονται από τον Υπουργό Μεταφορών (κι όχι από την Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής ή έστω με κάποια συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία).
Η συγχώνευση των τριών ανεξάρτητων αρχών σε μία είναι επιτακτική…

Ο στοιχειώδης δεοντολογικός κανόνας της αναφοράς στην πηγή της είδησης

Όπως είναι γνωστό, το e-lawyer υπάρχει σχεδόν 4 χρόνια στη μπλογκόσφαιρα και στις αναρτήσεις του θα βρείτε πρωτότυπες ειδήσεις από δικαστήρια (ελληνικά και Ευρωπαϊκά) καθώς και άλλες χρηστικές πληροφορίες, τις οποίες εντοπίζουμε στην πηγή (όπου συνήθως περνούν απαρατήρητες) και αναδεικνύουμε την νομικά ενδιαφέρουσα ουσία τους με κριτικά σχόλια.
Πολλές φορές, η εργασία αυτή είναι επίπονη, όπως λ.χ. η μετάφραση στα Ελληνικά της 50σέλιδης απόφασης για την Δίκη του Λεπέν, η καθαρογραφή και ο σημείο προς σημείο σχολιασμός της απόφασης για τους γάμους της Ρόδου, και πολλές άλλες περιπτώσεις. 
Την Παρασκευή είδα στο μπλογκ Information Law του φίλου και συναδέλφου κ. Ιωάννη Ιγγλεζάκη την είδηση για μια απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης. Tο μπλογκ είχε σκαναρισμένη την πρώτη σελίδα της απόφασης από τον Αρμενόπουλο και μια λεζάντα που ανέφερε: "Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τ…

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελέγχει Κύπρο για μη ενημέρωση συγγενών νεκρών Ελλήνων στρατιωτών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου εξετάζει την υπόθεση Μαρίας Τζιλιβάκη και άλλων κατά της Κύπρου (προσφυγή 23.5.2007). 
Ακολουθεί μετάφραση του σχετικού statement of facts


ΓΕΓΟΝΟΤΑ Oι προσφεύγοντες [ονόματα] είναι Έλληνες πολίτες και γεννήθηκαν το 1969, 1939 και 1970 αντίστοιχα και ζουν στα Χανιά, στην Ελλάδα. Εκπροσωπούνται στο Δικαστήριο από τον κ. {όνομα}, Δικηγόρο Αθηνών. Τα περιστατικά της υπόθεσης, όπως εκτίθενται από τους προσφεύοντες, έχουν εν συντομία ως εξής.
Α. Τα αρχικά γεγόντα 
Στις 22 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος Nortalas που μετέφερε ένα τάγμα καταδρομέων αποό τα Χανιά, εστάλη ως ενίσχυση από την Ελλάδα και κατερρίφθη από φίλια πυρά στην περιοχή του Τύμβου (Μακεδονίτισσα). Από τους 32 καταδρομείς του πληρώματος επιβίωσε μόνο ένας. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβανόταν και ο αδελφός της πρώτης  προσφεύγουσας, Στέφανος Τζιλιβάκης και ο γιος και αδελφός του δεύτερου και τρίτου προσφεύγοντος αντίστοιχα, Κοσμάς Γιανακά…

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Η τηλεοπτική προβολή ντοκιμαντέρ περί gay sex απαγορεύεται από το Σύνταγμα

Με την απόφαση 197/5.5.2009 το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με την βιομηχανία gay&lesbian πορνοταινιών. 

Η εκπομπή προβλήθηκε μεταξύ 1.00 και 2.00 το πρωϊ και είχε τη δέουσα σήμανση "ακατάλληλο για ανηλίκους", αλλά το ΕΣΡ έκρινε ότι η προβολή της προσέβαλε τους "γενικά παραδεκτούς κανόνες ευπρέπειας και συμπεριφοράς στην γλώσσα και τη συμπεριφορά".
Η αιτιολογία της απόφασης αναφέρει:
Πρόκειται περί εκποµπής η οποία ασχολήθηκε µε την παραγωγή ταινιών πορνικού περιεχοµένου, καθώς και την αµοιβή των προσώπων που συµµετέχουν σε οµοφυλοφιλικό σεξ.  ΄Όµως η εκποµπή δεν περιορίστηκε στις εν λόγω αναφορές, αλλά προέβαλε και σκηνές οµοφυλοφιλικού σεξ και µάλιστα µε τις ιδιαίτερες εκφάνσεις της πεολειχίας και αιδοιολειξίας καθώς και απαράδεκτες φράσεις όπως: «Το αγαπηµένο µου πράγµα; Το γαµήσι» , «Τον γάµησα εγώ κι ύστερα αυτός», «∆εν µου σηκώνεται επειδή δεν µου αρέσει αυτός» κ.α.  Είναι αληθές ότι η εν λό…

Δικαστήριο αναγνωρίζει κληρονομικά δικαιώματα από ελεύθερη συμβίωση

Σύμφωνα με την απόφαση 163/2008 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, αν κατά την διάρκεια της ελεύθερης συμβίωσης (όχι δηλ. με "σύμφωνο") υπήρξε βετίωση της περιουσίας του ενός εκ των συμβιούντων από την περιουσία του άλλου και ο πλουτισμός αυτός έλαβε χώρα είτε στο πλαίσιο της κοινωνίας βίουθ και του συνδέσμου εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμβίων, είτε με την προοπτική μελλοντικού γάμου, αλλά στη συνέχεια η ελεύθερη συμβίωση διαλύθηκε, τότε υπάρχει δικαίωμα επιστροφής του πλουτισμού (διότι εκλείπει η νόμιμη αιτία της περιουσιακής μετακίνησης). Σε περίπτωση θανάτου του συντρόφου, η αξίωση αδικαιλόγητου πλουτισμού μπορεί να ασκηθεί και εναντίον των κληρονόμων του. 
Πηγή: "Εφαρμογές αστικού δικαίου", 3/2009, σελ. 926 με παρατ. Θ.Παπαχρίστου.
Έτσι, ενεργοποιούνται οι διατάξεις αδικαιολόγητου πλουτισμού στο πλαίσιο του κληρονομικού δικαίου. 

Κοινοβουλευτική Διάσκεψη Συμβουλίου Ευρώπης: Αίτημα αναγνώρισης τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω

Μία αίτηση ευρωπαίων βουλευτών που εκκρεμεί για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω.

Το σχετικό [μη δεσμευτικό]  σχέδιο ψηφίσματος που υπογράφει μεταξύ άλλων και Κύπριος βουλευτής, αναφέρει τα εξής:
1. Η προστασία των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κύρια εργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γι' αυτό και η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη συζήτησε την έκθεση περί "Ίμβρου και Τενέδου: προστατεύοντας τον διπολιτισμικό χαρακτήα των δύο τουρκικών νησιών ως πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα υπέρ των συμφερόντων των δύο λαών". 
2. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στην Ρόδο και την Κω στη Ελλάδα θα πρέπει επίσης να ερευνηθεί. Τα μειονοτικά δικαιώματα φαίνεται ότι παραμένουν λόγος ανησυχίας για την τουρκική κοινότητα.
3. Τα μειονοτικά δικαιώματα που μνημονεύονται στην Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και τα ευρωπαϊκά πρότυπα περί μειον…

Η πρώτη απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου για blog

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης εξέδωσε την πρώτη αναλυτική απόφαση για blog σε υπόθεση προσβολής προσωπικότητας. 
Το Δικαστήριο:
-  δίνει έναν ορισμό για την έννοια και τη φύση των ιστολογίων, αναγνωρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης που συνεπάγεται η διαδραστική τους φύση και η συνδιαμόρφωση του περιεχομένου τους από τους αναγνώστες με την ανάρτηση σχολίων.
-  αναγνωρίζει την αναλογική εφαρμογή του Νόμου περί Τύπου προκειμένου να καλυφθεί το "κενό νόμου" - χωρίς όμως να αναφέρεται στα κατώτατα όρια χρηματικής ικανοποίησης που ισχύουν για τις εφημερίδες και τη ραδιοτηλεόραση
-  αναγνωρίζει η ανωνυμία των μπλόγκερς δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου "διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο". 
- κρίνει ότι η εταιρία που παρέχει τον διαδικτυακό χώρο δεν έχει ευθύνη.
- θεωρεί ότι μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής  δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του …