Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2008

2005-2008: Τρία χρόνια e-lawyer

Το blog σβήνει σήμερα τρία κεράκια, αλλά η αίσθηση που έχω είναι σαν να υπήρχε από πάντα.

Διαβάζοντας και πάλι το πρώτο post, σκέφτομαι ότι η ενημέρωση για νομικά θέματα εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τα μ.μ.ε. Ενώ νομίζουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά παντοδύναμη και ότι με τις αποφάσεις της μπορούν να αλλάξουν τα πάντα (πράγμα που αποτελεί βέβαια μια ακραία έκφανση της βεμπεριανής αισιοδοξίας), ο χρόνος που αφιερώνεται στις άλλες δύο κρατικές λειτουργίες είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με την fat lady.
H δημοσιογραφική είδηση για μία πολυαναμενόμενη απόφαση συνήθως δεν επαρκεί για να γίνει αντιληπτό ποια ήταν ακριβώς τα κριτήρια που έλαβε υπόψη της η Δικαιοσύνη και τι ευρύτερες επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα δεδικασμένο. Η περίπτωση με την απόφαση για τις λεσβίες ήταν χαρακτηριστική, αφού από το κείμενο του in.gr δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ακριβώς τι κρίθηκε και θεωρώ ευτύχημα ότι στο e-lawyer δημοσιεύθηκε αυθημερόν το πλήρες κείμενο. To ίδιο πρόβλημα ασάφειας της δημο…

Σχέδιο Οδηγίας που μπλοκάρει το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλους

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση των διακρίσεων πρόκειται να εμπλουτιστεί με μία νέα Οδηγία, η οποία θα αφορά την ίση μεταχείριση σε τομείς πέραν αυτού της απασχόλησης και της εργασίας.

Αυτές τις μέρες το εθνικό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται τη σχετική πρόταση που έχει διατυπωθεί και η οποία αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων με κριτήριο τη θρησκεία/πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε τομείς πέραν της απασχόλησης και εργασίας, οι οποίοι είναι ήδη ρυθμισμένοι.
Το σχέδιο Οδηγίας αφορά δηλαδή τους τομείς:
α)  κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψηςβ) κοινωνικά πλεονεκτήματαγ) εκπαίδευσηδ) πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες διαθέσιμες στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης. 
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του σχεδίου, η Οδηγία εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας περί οικογενειακής καταστάσεως και δικαιωμάτων αναπαραγωγής. 
Σύμφωνα με το άρθρο 5 ("θετική δράση"): &…

Συνελήφθη blogger που φέρεται ότι καλούσε τους χρήστες να σκοτώσουν 48χρονο δημοσιογράφο

Σύμφωνα με την είδηση που μεταδίδει το in.gr, ένας blogger συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμηση και για διέγερση σε τέλεση κακουργήματος - αφαίρεση ζωής.
Όπως αναφέρει η είδηση, ο blogger στρεφόταν κατά δημοσιογράφου ασκώντας κριτική για τον τρόπο που παρουσίαζε τις ειδήσεις και καλούσε τους χρήστες του Διαδικτύου να σκοτώσουν αυτόν και το παιδί του.
Ο δημοσιογράφος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και η αστυνομία εντόπισε τα ψηφιακά ίχνη του blogger, ο οποίος συνελήφθη ενώ έγραφε στον υπολογιστή του και σήμερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. 

Συκοφαντική Δυσφήμηση με ολίγη από ανθρωποκτονία
Όπως έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, η συκοφαντική δυσφήμηση δεν αποτελεί λόγο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να εντοπιστεί ο ανώνυμος δράστης - blogger και να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη. Αυτό επειδή το Σύνταγμα λέει ότι η άρση του απορρήτου επιτρέπεται μόνο για "ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα" και ο νομοθέτης θέσπισε έναν κατάλογο αυτών των εγκλημάτων στον οποίο περιλαμβάνο…

Συνήγορος του Πολίτη: Άκυρη απόλυση εγκύου από ιδιωτική εταιρία

Ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί φορέα προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και όλα τα σχετικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς του, πέτυχε να ακυρωθεί η απόλυση μιας γυναίκας η οποία λίγες μέρες μετά την απόλυσή της ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. 
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου και την σύνοψη της διαμεσολάβησης, η ίδια η εταιρία αναγνώρισε ότι όφειλε να μην είχε απολύσει την έγκυο και ανέλαβε την ευθύνη για πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων της. 
O Συνήγορος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Αν αυτή η υπόθεση είχε οδηγηθεί σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων το θέμα δεν θα είχε διευθετηθεί τόσο γρήγοροα και η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή για την ενδιαφερόμενη. 
Ιδιαιτερότητα της υπόθεσης αποτελεί και το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, ένας θεσμός σχεδιασμένος εξ ορισμού για την διαμεσολάβηση ανάμεσα σε κράτος …

Επιτροπή Ανταγωνισμού: έρευνα για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες

Μετά την κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών το 2004, αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της νόθευσης του ανταγωνισμού στον τομέα αυτό είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Σύμφωνα με δελτίο τύπου, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, υπηρεσία εσωτερική της ανεξάρτητης αρχής, έχει ετοιμάσει μια εισήγηση σχετικά με 14 ακτοπλοϊκές εταιρίες, η οποία πρόκειται να συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2008.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου,  η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατέληξε ότι στις επιμέρους σχετικές αγορές του κλάδου της ακτοπλοΐας (δρομολογιακές γραμμές εσωτερικού και Αδριατικής) υφίστανται οι ακόλουθες στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:
α) οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της ΈνωσηςΕπιχειρήσεων Ακτοπλοΐας αναφορικά με την τιμολογιακή τους πολιτική.
β) οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της ΈνωσηςΕπιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με αντικείμενο τις προσφορές συμπαιγνίας (έμμεσος καθορισμόςναύλων).
γ) οριζόντι…

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Διαβούλευση για την αγορά πώλησης αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διενεργήσει διαβούλευση για τον Κανονισμό που αφορά την πώληση, διανομή και εξυπηρέτηση μετά την πώληση αυτοκινήτων. 

Με ανακοίνωσή της η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις απόψεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντάς τους όμως την δυνατότητα να υποβάλλουν τις απόψεις τους και στην ίδια την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να τις λάβει και η ίδια υπόψη της, κατά την προετοιμασία της δικής της συμμετοχής στη διαβούλευση.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να προωθηθούν οι απόψεις τους και από τον αρμόδιο εθνικό φορέα, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής του πολίτη σε μια διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης. Πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έτσι λειτουργεί ως φόρουμ συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Όχι κάμερες σε σχολεία

Tο θέμα της εγκατάστασης κλειστών συστημάτων τηλεόρασης σε δύο σχολεία της περιφέρειας απασχόλησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην απόφασή της 27/2008.

Η Αρχή εκτίμησε ότι η λειτουργία των συστημάτων δεν ήταν αναγκαία ενόψει των σκοπών της προστασίας των παιδιών και της περιουσίας των σχολίων και γι΄αυτό ζήτησε να αφαιρεθούν τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης από τα σχολεία.
Στην απόφαση εντοπίζεται ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα προστασίας των παιδιών και των εγκαταστάσεων, δεδομένου μάλιστα ότι ένα εκ των σχολείων βρίσκεται εκτός πόλεως. Η Αρχή αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να διατεθούν πόροι για πρόσληψη φύλακα ή και τοποθέτηση συναγερμού. 
Οι διαπιστώσεις αυτές ωστόσο κινούνται στη σφαίρα του ευχολογίου, ενώ η απόλυτη σύσταση της Αρχής να καθαιρεθούν οι εν λόγω κάμερες συνολικά μάλλον προσβάλλουν την αρχή της αναλογικότητας που η ίδια η Αρχή επικαλείται στο σκεπτικό της απόφασής της. Η Αρχή ακολουθεί τη λογική "πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι", ενώ κανονικά θα…

Συνήγορος του Πολίτη: ικανοποίηση για τη ρύθμιση των θρησκευτικών.

Με δελτίο τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην είναι απαραίτητη η αιτιολόγηση για την άρνηση παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών. 
Η μεταβολή συνίσταται στο ότι αρκεί απλή γνωστοποίηση με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν θα παρακολουθήσει το μάθημα, χωρίς να χρειάζεται αιτιολόγηση της απόφασης αυτής βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεών του. 
Ο Συνήγορος υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει από το 2002 ότι δεν πρέπει να υποχρεούνται οι μαθητές να δηλώνουν τις πεποιθήσεις τους προκειμένου να απαλλαγούν και επισημαίνει ότι με την θέση αυτή είχε συνταθχεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ βρίσκεται σε σύμφωνη ερμηνεία προς την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πάντως, παραμένουν ακόμη και σήμερα περιπτώσεις στις οποίες ο πολίτης οφείλει να δικαιολογήσει μια απόφασή του γνωστοποιώντας τις πεποιθήσεις του. 
Για παράδειγμα: το Σύνταγμα επιβάλλει την γνωστοποίηση πεποιθήσεω…