Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάϊος, 2008

Tα ονόματα δόθηκαν, η διάταξη δημοσιοποίησης δεν είναι ακόμη έτοιμη

Όπως έγινε γνωστο, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο ν.3625/07 για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων προσώπων που φέρονται ως δράστες σε κακουργήματα. Έτσι, επισκέφθηκα σήμερα, μαζί με ένα συνάδελφό μου το γραφείο του κ. Εισαγγελέως που εξέδωσε τη σχετική διάταξη και μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούμε ακόμη να λάβουμε αντίγραφο της αιτιολογίας της διάταξης, καθόσον δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη. 

Φυσικά, τα ονόματα έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα, πολύ πριν να είναι "πλήρως έτοιμη" η αιτιολόγηση της εισαγγελικής διάταξης. Αν, πράγμα που απεύχομαι φυσικά, αλλά δεν μπορώ να μην σκεφθώ, αν υποθέσουμε ότι η διάταξη δεν είναι ορθά θεμελιωμένη, τώρα που ήδη δόθηκαν τα ονόματα, τι άμυνα έχουν άραγε τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα έγιναν γνωστά;
Κατ'αρχήν είναι απολύτως ορθό να τεθεί μία θεσμική τάξη για το σε ποιες περιπτώσεις τα μ.μ.ε. μπορούν να δημοσιοποιούν δεδομένα και πράγματι έπρεπε κάποτε να υπάρξει μια συγκεκριμένη διάταξη που να ορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι, για να δοθεί έ…

Νικηφόρος Διαμαντούρος: με τη νέα Συνθήκη θα ελέγχει ΟΛΗ την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (Ευρωπαίος Συνήγορος Πολίτη), καθηγητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος βρίσκεται σε επίσημη επίκεψη στη χώρα μας, στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και τις υποψήφιες χώρες.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στις 12.22 στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με λίγο - πολύ γνωστά θέματα.
Η ερώτηση που του υπέβαλα, έχω την εντύπωση ότι έδωσε αυτό που οι δημοσιογράφοι θα έλεγαν "είδηση", χωρίς να βέβαια να είμαι σίγουρος ότι  κατάλαβαν τη βαρύτητα της απάντησης Διαμαντούρου. Συνοπτικά τον ρώτησα αν μετά την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο οποίος σήμερα είναι αρμόδιος μόνο για τα θεσμικά όργανα και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (δηλ. τον "πρώτο πυλώνα" που ασχολείται κυρίως με οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και εμπορικά θέματα), θα έχει αρμοδιότητα και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλ. τον &q…

Πρόταση για συνάντηση blogger με ΟΠΙ

Σε λίγες μέρες λήγει η παράταση που έδωσε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την περίφημη "διαβούλευση" που έχει ξεκινήσει. Είναι γνωστές οι αντιδράσεις από bloggers σχετικά με τον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων. Επειδή όμως δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά ούτε να περιοριστούμε σε έναν καταγγελτικό λόγο, καλό είναι να προτείνουμε και λύσεις. Με αυτό το σκεπτικό έστειλα σήμερα την παρακάτω πρόταση στον ΟΠΙ, προκειμένου να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα σε bloggers και ανθρώπους του οργανισμού για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναδιατύπωσης των ερωτήσεων της διαβούλευσης.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο το οποίο παρελήφθη σήμερα από τον ΟΠΙ.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ” ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Κυρίες, κύριοι,

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο έντυπο που διατίθεται για τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας  του ΟΠΙ έχουν επικριθεί σφοδρότατα από  bloggers που ασχολούνται με τα ψηφιακά δικαιώ…

Εμμένει στην αντισυνταγματική ανακοίνωση των προσωπικών δεδομένων ο Υπουργός

Σύμφωνα με δήλωση  του υπουργού δικαιοσύνης στη Βουλή, η οποία φιλοξενείται μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου:

"Τις ημέρες αυτές συνελήφθησαν πολλά «ευυπόληπτα» άτομα που συμμετείχαν σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους, αλλά και τα πρόσωπά τους, παρά το γεγονός ότι, όπως είναι προφανές, τούτο ήταν επιβεβλημένο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.Εν όψει τούτων, ζητούμε από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, σε περιπτώσεις όπως η ανωτέρω, να προβαίνουν κατ’ εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, στην έκδοση διατάξεως με την οποία να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εμπλεκομένων στα εγκλήματα που αναφέρει ο νόμος.Η κοινωνία μας και η κοινή γνώμη γενικότερα, έχει ανάγκη να προστατευθεί από ειδεχθή εγκλήματα που στρέφονται κυρίως εναντίον της."
Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο υπουργός, Ν.3625/2007, αναφέρει ότι με διάταξη του εισαγγελέα δημοσιοποιούνται στοιχεία για ποινικές διώξεις ή καταδίκες, σχετικά με κακουργήμ…

Προκήρυξη για τη θέση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η προκήρυξη για τη θέση του ΕΕΠΔ. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη θητεία του ΕΕΠΔ, με τον Peter Hustinx στο τιμόνι του θεσμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ το ίδιο δεν επιβεβαιώνεται για τον σημερινό Αναπληρωτή ΕΕΠΔ.

Πριν από μία εβδομάδα περίπου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΕΠΔ η πολύ ενδιαφέρουσα ετήσια έκθεση για το έτος 2007. 
Σε μια εποχή κατά την οποία η ΕΕ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, το πρόσωπο που θα στελεχώσει το θεσμό αποτελεί μια επιλογή στρατηγικής συμμαχίας.
Το πρόσωπο επιλέγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συμφωνία με το Συμβούλιο της ΕΕ, από λίστα που καταρτίζει η Ευρπωπαϊκή Επιτροπή. 

Πνευματική ιδιοκτησία και Νέες Τεχνολογίες

Την Παρασκευή 30 Μαη ορισμένοι θα ετοιμαζόμαστε βέβαια για το Greek Blogger Camp στο οποίο είμαι ομιλητής και θα παρουσιάσω το θέμα των "αδειών χρήσης" (Creative Commons κλπ), αλλά στις 18.00 θα γίνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο στην "Νομική Βιβλιοθήκη" (κέντρο Αθήνας, Μαυρομιχάλη αρ. 23).
Ο τίτλος είναι "Πνευματική ιδιοκτησία και νέες τεχνολογίες" και η είσοδος είναι ελεύθερη. 


Σε αυτήν την ημερίδα θα μιλήσουν σημαντικοί νομικοί στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως η κ. Ε. Σταματούδη, Διευθύντρια του Ο.Π.Ι., αλλά και  η κ. Δ.Καλλινίκου (καθηγήτριά μου στο αντίστοιχο μάθημα στη Νομική, στο οποίο ειχα πάρει 5 και της το φυλάω ακόμα), η οποία θα αναπτύξει το θέμα των αδειών ανοικτού περιεχομένου. 
Η παρουσία των bloggers είναι απαραίτητη προκειμένου να ακουστεί και ο αντίλογος σε τυχόν ακραίες  θέσεις που μπορεί να υποστηριχθούν όπως την προηγούμενη φορά με την εκδήλωση του ΟΣΔΕΛ στον Ιανό που πήγαμε με τον vrypan και αν δεν μιλούσαμε θα είχε ακ…

17 Μαϊου: Ημέρα κατά της ομο-φοβίας

Η 17η Μάη είναι η διεθνής μέρα κατά του μίσους, της προκατάληψης και της φοβίας για τους ομοφυλόφιλους. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης φιλοξενεί στην αρχική του σελίδα σχετικά θέματα με τις εκδηλώσεις,  χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, βίντεο από την ημερίδα που έγινε χτες, καθώς και ένα κείμενο του Ευρωπαίου Επίτροπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος απευθύνει σύσταση στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μελετήσουν τις Αρχές της Yogyarta για την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου.

Oι Αρχές της Yogyarta είναι ένα κείμενο που συνέταξε το 2006 μια ομάδα ειδικών στην ομώνυμη πόλη της Ινδονησίας, θεμελιωμένο στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εφαρμογές που έχει αυτό όσον αφορά υποθέσεις διακριτικής μεταχείρισης με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. 
Έτσι το κείμενο αυτό αποκτά μια ιδιότυπη  δεσμευτικότητα, καθώς είναι θεμελιωμένο σε υπάρχοντα νομοθετεικ…

Διορισμός Βοηθού Συνηγόρου για την ίση μεταχείριση

Ανακοινώθηκαν οι διορισμοί νέων Βοηθών Συνηγόρων του Πολίτη, ανάμεσα στους οποίους και ένας νέος Βοηθός Συνήγορος, για την ίση μεταχείριση.
Η νεά αυτή θέση ιδρύθηκε με το Ν.  3488/2006, αλλά μέχρι προχτές δεν είχε διοριστεί το πρόσωπο αυτό. Σύμφωνα με το παραπάνω δελτίο τύπου, η κ. Γιαννακούρου είναι η Βοηθός Συνήγορος για θέματα Ισότητας των δύο φύλων.
Για την ακρίβεια, με το Ν.3488/2006 ο Συνήγορος του Πολίτη ορίστηκε φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, αναθέτοντας αυτήν την αρμοδιότητα σε Βοηθό Συνήγορο. 

Ο Νικήτας Λιοναράκης είναι ο ενεργός πολίτης της χρονιάς

H διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού "anthropos.gr""ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2007" για την ανάδειξη ενός ενεργού πολίτη και ενός δημοσιογράφου με αξιόλογη δράση σε θέματα που άπτονται των ΜΚΟ και του εθελοντισμού έχει ολοκληρωθεί. 

Ο κ. Νικήτας Λιοναράκης, δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, της ΕΡΑ 1 και της ΕΡΑ 2 και ηγετική μορφή της Συντονιστικής Επιτροπής της «Καμπάνιας των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα», ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 10 Οκτωβρίου 2007, αναδείχθηκε ο «ενεργός πολίτης της χρονιάς 2007» ενώ ο κ. Γεώργιος Αυγερόπουλος, δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας, αναδείχθηκε ο «δημοσιογράφος της χρονιάς 2007», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού "anthropos.gr". Η Ειδική Τελετή για την παράδοση των βραβείων θα λάβει χώρα το προσεχές διάστημα. 

Τα αποτελέσματα προέκυψαν κατά το 60% από τις ψήφου…

Aπάντηση Συνηγόρου του Πολίτη στις 8 προτάσεις e-lawyer

Τον Οκτώβρη, οταν είχε ξεκινήσει πάλι το μεγάλο θέμα με την στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών, δημοσίευσα το κείμενο "8 προτάσεις για το νέο Συνήγορο του Πολίτη". 
Είχε λήξει η θητεία του κ. Καμίνη στην θέση του Συνηγόρου και όλοι περίμεναν την εκλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για αυτή τη σημαντική θέση.

Μετά από μερικούς μήνες, τον Φεβρουάριο του 2007, η Διάσκεψη αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία του κ. Καμίνη στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Λίγες μέρες μετά, στείλαμε από την Data&Protection μια επιστολή συγχαρητηρίων στον κ. Καμίνη, στην οποία είχαν επισυναφθεί και οι 8 προτάσεις, αλλά είχε διατυπωθεί και το ερώτημα για το κατά πόσον ο Συνήγορος οφείλει να ολοκληρώνει τις υποθέσεις εντός 50 ημερών, όπως ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας. 

Mε την από 18.4.2008 επιστολή του που έλαβα σήμερα, ο Συνήγορος απάντησε στην παραπάνω επιστολή με το εξής κείμενο:
"Παρακαλώ να δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για τις ιδέες, τις επισημάνσεις και τις συστάσεις που μου…

Μετέχουμε στη διαβούλευση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατά της πειρατείας στο ίντερνετ!

Ο Ο.Π.Ι. έχει συντάξει ένα πολύ διασκεδαστικό ερωτηματολόγιο για να γίνει ένας διάλογος για την πάταξη της "πειρατείας" στο διαδίκτυο. Περάσαμε υπέροχα συμπληρώνοντάς το:


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Η πειρατεία στο διαδίκτυο 
1)Θεωρείτε ότι η πειρατεία στο διαδίκτυο, και κυρίως το παράνομο ‘κατέβασμα’ μουσικής και ταινιών και η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών (peer to peer) είναι μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική και αν ναι, με τάσεις αύξησης ή μείωσης μέσα στα επόμενα χρόνια;

Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαβούλευσης στην οποία εντάσσεται και το ερωτηματολόγιο αυτό, προφανώς ο σκοπός δεν είναι η δημοσκόπηση, ώστε στο τέλος απλώς να έχουμε αποτελέσματα του στυλ: “45% θεωρεί ότι είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική και 23% θεωρεί ότι υπάρχει τάση αύξησης μέσα στα επόμενα χρόνια”. Άλλο πράγμα η σφιγμομέτρηση, η οποία δεν πρόκειται να έχει ασφαλή αποτελέσματα με αυτόν τον τροπο κι άλλο πράγμα ο διάλογος και η δημ…