Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2008

Κακούργημα η προσβολή στο net; Συζήτηση με vrypan

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώπιον του αδιεξόδου των προσωπικών δεδομένων

Λίγο πριν το τέλος του 2007, με μια τροπολογία που προστέθηκε σε άσχετο νομοθέτημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγήθηκε την εξαίρεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στον τομέα της δικαιοσύνης, των εισαγγελικών αρχών και των εποπτευόμενων από αυτές φορέων (όπως η Αστυνομία). Η επίσημη δικαιολογία: να μην εμποδίζονται οι αρχές αυτές στις έρευνές τους, για υποθέσεις που "συγκινούν την κοινή γνώμη". Είχε προηγηθεί η παραίτηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και η λειτουργία του συστήματος καμερών στις 17 Νοέμβρη.

Τρεις μήνες μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνης έρχεται αντιμέτωπο με το αδιέξοδο που δημιούργησε,  καθώς υποχρεούται πλέον να εναρμονίσει το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο με την απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην EUROJUST, τον φορέα της ΕΕ για την δικαστική συνεργασία των κρατών-μελών σε ποινικές υποθέσεις (γ΄ πυλώνας).
Ενώ λοιπόν η Ελλάδα έχει ήδη εξαιρέσει νομοθετικά την υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να εφαρμόζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, ξαφνικά, στ…

Ομάδα εργασίας για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Κωστής Παπαϊωάννου, πρότεινε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μελέτη όλων των πλευρών της συμβιωτικής σχέσης των ατόμων του ιδίου φύλου. Την πρόταση αυτή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε δεκτή και απέστειλε στον κ. Παπαϊωάννου, την ακόλουθη επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε 

Έλαβα και διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον τις απόψεις σας τις οποίες είχατε την καλοσύνη να μου αποστείλετε. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης περιλαμβάνονται διατάξεις μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. 
Δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριφερθεί με βάση αποκλεισμούς και διακρίσεις προς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, για οποιοδήποτε λόγο. Μάλιστα θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η θέσπιση νομοθετικά διατάξεων κατά της ρατσι…

Επιστολή Data&Protection στο Συνήγορο του Πολίτη

Αγαπητέ κύριε Καμίνη,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας στην νευραλγική θέση του Εθνικού Διαμεσολαβητή, έναν θεσμό που δημιουργεί προσδοκίες για την εγκαθίδρυση της αρχής της λογοδοσίας και της διαφάνειας στην δημόσια σφαίρα.
Ο νεοσύστατος φορέας Data & Protection φιλοδοξεί να εξελιχθεί επίσης σε ένα θεσμό πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση, επιστρατεύοντας τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας και του Συντάγματος ακόμη και προς την κατεύθυνση του νομικού “ακτιβισμού”, όταν χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιον ότι στο μέλλον θα ζητήσουμε την θεσμική σας παρέμβαση, εκπροσωπώντας πολίτες με αιτήματα πρόσβασης σε έγγραφα ή και ελευθερίας της έκφρασης, όταν τα σχετικά δικαιώματα παραβιάζονται από το δημόσιο τομέα. 
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, σας αποστέλλω τις “8 προτάσεις για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη” που δημοσίευσα προ μηνών στο ιστολόγιο e-lawyer, ελπίζοντας να βρείτε εκεί ιδέες που θα γονιμοποιήσουν την ανανέωση του θεσμού.
Τέλο…

Παρέμβαση Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης

Την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ζητά από το νομοθέτη η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με δελτίο τύπου
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
"Ενώ το προτεινόμενο Σύμφωνο σαφώς απαντά σε ρεαλιστικές κοινωνικές ανάγκες, η μη συμπερίληψη των ζευγαριών ιδίου φύλου στις ρυθμίσεις του συνιστά εξαρχής σημείο αδυναμίας του όλου εγχειρήματος, καθώς επιλέγει αφενός να μην θεραπεύσει πραγματικές και διαπιστωμένες εκκρεμότητες αστικής και οικογενειακής φύσεως, και αφετέρου να μην συμμορφωθεί με σειρά δεσμευτικών και για την χώρα μας ρυθμίσεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό."
Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η αποστροφή του δελτίου τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι η Επιτροπή καλεί την Πολιτεία "να επανεξετάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο πνεύμα της σκοπούμενης ισοπολιτείας και όχι της εκτός τόπου και χρόνου ηθικολογίας που δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην πραγματική εναρμόνιση της ελληνι…

e-justice: ηλεκτρονική δικαιοσύνη και στην Ελλάδα

Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της διαδικασίας στα Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται ότι οι δικηγόροι θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν τα δικόγραφά τους και ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, αλλά και ότι οι μάρτυρες θα μπορούν να εξετάζονται μέσω τηλεδιάσκεψης!
Πρόκειται για μια από τις σημαντικές καινοτομίες, η οποία εισάγει και στην Ελλάδα ένα πλαίσιο e-justice. Αντίστοιχη δυνατότητα έχει διαμορφωθεί από την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία μπορούν να υποβληθούν καταγγελίες και άλλα έγγραφα, ηλεκτρονικά. To θετικό βήμα είναι ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα δικόγραφα θα υποβάλλονται με ηλεκτρονική σφραγίδα, για την αυθεντικοποίηση.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η εισαγωγή του θεσμού της "πρότυπης δίκης", δηλαδή η κατά προτεραιότητα εκδίκαση μιας υπόθεσης και η έκδοση απόφασης εντός 4 μηνών από την υποβολή του δικογράφου, όταν κρίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον σε μια πρωτοποριακή υπόθεση…

Παράνομη προσβολή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Αν πείτε μια γυναίκα πουτάνα, έχει δικαίωμα να σας σύρει στα δικαστήρια και να πληρώσετε σοβαρές αποζημιώσεις. Αν το πει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, για όλα τα ανύπαντρα -"ορθοδόξως"- ζευγάρια δεν τρέχει κάστανο. 
Με ανακοίνωσή της η Δ.Ι.Σ., τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, αναφέρει, όπως μεταδόθηκε από  τα μ.μ.ε. ότι «δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το ορθόδοξο τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη 'συζυγική' σχέση εκτός αυτού».

Η δήλωση αυτή είναι διατυπωμένη με αυτόν τον τρόπο, μόνο και μόνο για να προσβάλλει και να θίξει όλους τους ανθρώπους που έχουν τελέσει πολιτικό γάμο ή θρησκευτικό γάμο με άλλο "τυπικό" ή συζούν και θεωρούν εαυτούς συζύγους. 
Ο όρος "πορνεία" έχει ένα απολύτως συγκεκριμένο νοηματικό περιεχόμενο: την πρακτική του να παρέχεις σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Δ.Ι.Σ., όπως πολύ καλά γνωρίζει πως δεν κάνουν σεξ επί πληρωμή ό…

Η παρουσίασή μου στο workshop του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Συμμετέχοντας με μια παρουσίαση υπό την αιγίδα του νεοσύστατου φορέα που βλέπετε αριστερά, πήρα μέρος  σήμερα, μαζί με άλλους ομιλητές, σε workshop που έγινε στο πλαίσιου του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού αφορούσε της νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής μέσω του διαδικτύου και η δική μου εισήγηση είχε τίτλο "το Διαδίκτυο ως μέσο Διαφάνειας και Λογοδοσίας".
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση μου σε ppt και εδώ το αυθεντικό σε opt
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Παναγιώτη Βρυώνη για την πρόσκληση, αλλά και τους οργανωτές για την φιλοξενία.

Workshop: το Διαδίκτυο ως εργαλείο Διαφάνειας και Λογοδοσίας

Αύριο γύρω στις 10.30 σε workshop στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσω το θέμα "το Διαδίκτυο ως εργαλείο Διαφάνειας και Λογοδοσίας".

Ευχαριστώ τον vrypan για την πρόσκληση, στην οποία ανταποκρίνομαι με ιδιαίτερη χαρά.Το σχετικό υλικό από την εισήγηση θα ανεβεί και στο blog. 

Επίσης είναι η πρώτη παρουσίαση υπό την αιγίδα του νέου φορέα Data & Protection - νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας. Στο πλαίσιο αυτού του φορέα θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο  και ανοιχτές συναντήσεις - συζητήσεις για ζητήματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η ελευθερία της έκφρασης, η προστασία προσωπικών δεδομένων και η πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα.
Θα σας περιμένω να συζητήσουμε κι από κοντά. Επειδή υπάρχει διαδικασία διαπίστευσης, όσοι θέλετε να έρθετε,  να στείλετε ένα mail  στον vrypan για να διευκολύνει την είσοδο.

Δικαίωση κατ' αρχήν των θέσεων e-lawyer για τον γάμο

Σήμερα ανακοινώθηκε πως δύο ομόφυλα ζευγάρια (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν υποβάλει αιτήματα για τέλεση πολιτικού γάμου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του πολιτικού γάμου, ο οποίος δεν θέτει ως προϋπόθεση την διαφορά φύλου. Η σχετική είδηση περιλαμβάνει επίσης επίκληση στη νομική θέση της κας Θεωφανώς Παπαζήση, καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ο Δήμαρχος Καισαριανής δήλωσε ότι θα ερωτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εφόσον είναι καλύπτεται θα προχωρήσει στα νόμιμα.
Ένας άλλος Δήμαρχος, όμως είχε πει πέρσι, όταν του τέθηκε το θέμα ότι "ο Δήμαρχος δεν νομοθετεί".
Η απάντηση μέσω e-lawyer τότε ήταν ότι δεν σας καλούμε να νομοθετήσετε, αλλά να εφαρμόσετε το Νόμο, αφού ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου δεν απαγορεύεται.
Παρουσίασα, τότε, εκτενώς ποιες είναι οι προϋποθέσεις του νόμου για την τέλεση του γάμου και για ποιο λόγο τα "χρηστά ήθη" ή άλλες, μη ρητές απαγορεύσεις, δεν μπορούν να παρεμποδίζουν την ενάσκηση ατομικού δικαιώματος.

H απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων για τις διακρίσεις κατά ομοφυλόφιλων

Από το Δεκέμβριο του 2004 έχει επισημάνει η ΕΕΔΑ (δημόσιο συμβουλευτικό όργανο που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης) την υποχρέωση της Πολιτείας να αναγνωρίσει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια. Στο παράρτημα αυτής της απόφασης φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχετική νομοθεσία που αναπτύχθηκε από το 1997 (Ουγγαρία) έως το 2001 - και φυσικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, με την αναγνώρισης του δικαιώματος υποβολής αίτησης υιοθεσίας και σε ζευγάρια.
Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, δέκα χρόνια μετά την Ουγγαρία, αναφέρει σε συνέντευξή του ότι διερευνά με σύνεση κλπ το ενδεχόμενο μήπως επεκταθούν οι ρυθμίσεις και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Του αφιερώνουημε το σύνολο της απόφασης - γνωμάτευσης της ΕΕΔΑ του 2004 επί του θέματος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Νεοφύτου Βάμβα 6, 106 74 Αθήνα
Τηλ: 210 7233 221 , fax: 210 7233 217, e-mail: info@nchr.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕΔΑ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ Β…