Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2008

Πνευματική Ιδιοκτησία: ο αρχικός δικαιούχος

Κεφάλαιο 2ο 
Το Αρχικό Υποκείμενο του Δικαιώματος

Άρθρο 6: Αρχικός δικαιούχος

1. Ο δημιουργός ενός έργου είναι ο αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος επί του έργου.

2. Τα δικαιώματα αποκτώνται πρωτογενώς χωρίς διατυπώσεις.

____________

Δημιουργός: αρχικός δικαιούχος

Από τη διατύπωση αυτή προκύπτει ξεκάθαρα ότι a contrario ο δημιουργός μπορεί να μεταβιβάσει το περιουσιακό και το ηθικό δικαίωμα σε μεταγενέστερους δικαιούχους. Επίσης από τη διατύπωση αυτή προκύπτει ότι τα δικαιώματα αυτά κληρονομούνται, φυσικά μέσα στα χρονικά πλαίσια που ισχύουν. 

Ωστόσο, σαφώς υπάρχουν ορισμένες ειδικότερες εξουσίες των δικαιωμάτων (λ.χ. το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση όταν το έργο λόγου ή επιστήμης δεν εκφράζει πλέον τον δημιουργό), οι οποίες παραμένουν αμεταβίβαστες με σύμβαση, αφού αποτελούν κανόνες από τους οποίους δεν χωρεί παραίτηση και η ιδιωτική βούληση δεν δύναται να παρεκκλίνει. (Ορίστε ένα εξαιρετικό παράδειγμα επέμβασης της νομοθεσίας για την προστασία του δημιουργού έναντι του εκδότη-παραγωγού: αν τον βάλει να υπογράψει σε μια σύμβαση ότι ο συγγραφέας παραιτείται από το δικαίωμα υπαναχώρησης, η παραίτηση αυτή δεν θα έχει κύρος, γιατί ο νόμος εισάγει το δικαίωμα ως κανόνα δημόσιας τάξης).


Πρωτογενής απόκτηση δικαιώματος

Ο αρχικός δικαιούχος, δηλαδή ο δημιουργός, αποκτά τα δικαιώματα κατά τρόπο "πρωτότυπο" όπως λένε οι νομικοί, δηλαδή με την ίδια την πράξη της δημιουργίας του έργου. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τα δικαιώματα σε εμπορικά σήματα, σε ευρεσιτεχνίες και λοιπά αγαθά βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα δικαιώματα επί των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν προϋποθέτουν την έκδοση κάποιας κρατικής απόφασης ή την καταχώρηση των έργων σε κάποιο μητρώο. 

Άλλο αυτό όμως κι άλλο η κατοχύρωση της ημερομηνίας με την κατάθεση σε συμβολαιογράφο ή τις άλλες μεθόδους που υπάρχουν για την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Προσοχή: οι μεταγενέστεροι δικαιούχοι όμως, για να αποκτήσουν δικαιώματα, ενδέχεται να χρειάζεται οι μεταβιβάσεις να περιαφούν τον τύπο συγκεκριμένων διατυπώσεων (λ.χ. γραπτή σύμβαση). Σε αυτή την περίπτωση άλλωστε δεν πρόκειται για πρωτογενή απόκτηση δικαιώματος.

1 σχόλιο:

Dimitris D είπε...

Στο http://elkosmas.gr/2009/04/16/copyright_civil_liberties/ , στο βίντεο που έχει, προς το τέλος κάποιος αναφέρει ότι προσπάθησε να φτιάξει ραδιοφωνικό σταθμό στο ίντερνετ, που θα έπαιζε τα τραγούδια που ο ίδιος είχε γράψει και παίξει, και του ζήτησαν οι οργανισμοί συλλογικής προστασίας να τους πληρώσει.

Έχω δει σε διάφορες σελίδες κάτι για άδεια χρήσης μουσικών οργάνων και νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι νόμοι γύρω από τον νόμο του copyright που ρυθμίζουν διάφορα πράγματα.

Μπορείς να μας ενημερώσεις για το κατά πόσο ο δημιουργός έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το έργο του δημόσια χωρίς να πληρώνει τρίτους και αν χρησιμοποιούμε πνευματική ιδιοκτησία με άδειες GPL,BSD,Creative Commons, εφόσον τηρούμε τους όρους τους, απαλλασσόμαστε από πληρωμές σε τρίτους ή οι άδειες αφορούν μόνο το ηθικό δικαίωμα;

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...