Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 04, 2008

Οι bloggers στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, ορισμένοι bloggers και άλλα άτομα που ασχολούνται με το Διαδίκτυο έχουν κληθεί από τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη και την κα Μαίρη Ματσούκα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται ενόψει της συζήτησης της τροποποίησης της Οδηγίας 2002/58 (προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών) στην Επιτροπή Ελευθεριών του Κοινοβουλίου (την "LIBE Committee", στην οποία ο κ. Λαμπρινίδης είναι αντιπρόεδρος). 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, την Δευτέρα 8/9/2008, στις 14.00-17.30 θα γίνει συνάντηση με θέμα "Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων του καταναλωτή στην ΕΕ στην εποχή του Ίντερνετ", ενώ στις 17.45-18.30 θα παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών για το ίδιο ζήτημα.

Η έκθεση που θα ψηφιστεί από την LIBE δεν είναι βεβαίως το τελικό κείμενο της αναθεώρησης της Οδηγίας, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (θεσμικό όργανο το οποίο εκφράζει τις κυβερνητικές θέσεις των κρατών μελών - αυτή τη στιγμή προεδρεύεται από την Γαλλία) και φυσικά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Οδηγία 2002/58 είναι ειδικό νομοθέτημα για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Δεν δημιουργεί γενικές υποχρεώσεις (όπως η γενική Οδηγία 95/46), αλλά υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που είναι διαθέσιμες στο κοινό. Δηλ. υποχρεώσεις των εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.
Κάθε άλλη υπηρεσία διέπεται από την γενική Οδηγία 95/46.
 
Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι να προστεθούν ορισμένες υποχρεώσεις για τους παρόχους πρόσβασης, κυρίως η υποχρέωση ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις ασφάλειας (security breaches). Θα υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, ότι στη γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, μια από τις κατηγορίες που ακούστηκαν ήταν ότι  η εταιρία καθώς και τα θύματα των υποκλοπών δεν είχαν ενημερώσει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Τέτοια υποχρέωση δεν υπήρχε βέβαια στο θεσμικό πλαίσιο, γεγονός το οποίο έγινε συνειδητό από την επιτροπή σοφών που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για την επεξεργασία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του απορρήτου. Ο νέος N.3674/2008 για την ενίσχυση του απορρήτου προβλέπει ότι οι παραβιάσεις του απορρήτου πρέπει να κοινοποιούνται αρμοδίως από ένα πρόσωπο της εκάστοτε εταιρίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τον "υπεύθυνο διασφάλισης του απορρήτου". Αυτή η νομοθετική καινοτομία αποτελεί ένα από τα μέτρα που θα αναθεωρούν την Οδηγία 2002/58.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι αν οι IP adresses θα χαρακτηριστούν ρητά και γενικά ως "προσωπικά δεδομένα", ώστε να τυγχάνουν της θεσμικής προστασίας αυτής της κατηγορίας πληροφοριών. Επ' αυτού έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, καθώς το καθοριστικό είναι αν αυτές οι πληροφορίες μπορούν άνευ ετέρου να θεωρηθούν ότι "αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα η ταυτότητα των οποίων μπορεί να διαπιστωθεί" ή αν θα πρέπει να θεσπιστεί κάποιο γενικά μαχητό τεκμήριο υπέρ του χαρακτήρα τους ως προσωπικών δεδομένων. 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εισηγήθηκαν επίσης την δυνατότητα επιτρεπόμενης χρήσης προσωπικών δεδομένων για τις ανάγκες της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, θέμα το οποίο συνδέεται άμεσα με τη γνωστή πρωτοβουλία Ολιβιέν και τις σχετικές συζητήσεις για τα θέματα άρσης του απορρήτου προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της "πειρατείας".

Στη διαδικασία της αναθεώρησης της Οδηγίας συμμετέχουν σε γνωμοδοτικό επίπεδο ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων και η Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή, οι οποίες έχουν παρατηρήσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες τροποποιήσεις. Λ.χ. ότι το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους παρόχους της πρόσβασης στις υπηρεσίες, αλλά και στους φορείς που παρέψουν υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας, όπως λ.χ. e-banking. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε τις ιδιες υποχρεώσεις θα έχει κάθε πάροχος υπηρεσίας κ.τ.π., όπως λ.χ. το facebook, η google, κλπ. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια θετική πρόταση. 

Mια άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή, η Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO committee) δημοσιοποίησε επίσης τη δική της έκθεση για το θέμα. Επί της έκθεσης διατύπωσε σχόλια ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, σε έγγραφό του που δημοσιοποιήθηκε στις 2.9.2008.
Ο Επόπτης διατυπώνει σοβαρές παρατηρήσεις για τις προτάσεις αυτής της Επιτροπής. 


11 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Aπορίες:

- Οι "ορισμένοι bloggers και τα άλλα άτομα που ασχολούνται με το Διαδίκτυο" με ποιο τρόπο επελέγησαν; Δημοκρατικώς ή αλλιώς;

- Mε ποια κριτήρια επελέγησαν; Έχουν πιστοποίηση ISO;

- Τα έξοδα της μετάβασης και της φιλοξενίας των "ορισμένων bloggers και των άλλων ατόμων άτομων που ασχολούνται με το Διαδίκτυο" ποιον επιβαρύνουν;
- τους προσκεκλημένους;
- τους προσκαλούντες; Δηλαδή τον κύριο Σταύρο Λαμπρινίδη και την κυρία Μαίρη Ματσούκα;
- Tο ΠΑ.ΣΟ.Κ;
- Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;
- Tον κρατικό προϋπολογισμό;

Aν έχεις την καλοσύνη να μου απαντήσεις σ' αυτές τις απορίες - αν γνωρίζεις βέβαια - μετά έχω κι άλλες.

e-Lawyer είπε...

Απαντήσεις:

Ως υπεύθυνος τύπου της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, θα απαντήσω χωρίς περιστροφές:

- Οι "ορισμένοι bloggers" είναι αποκλειστικά και περήφανα κομματικοί εγκάθετοι του Πασοκ που τους προσλάβαμε για να μας γράψουν καλά λόγια στα blogs τους, επειδή έχουμε πρόβλημα με την επικοινωνία. Το κριτήριο δηλαδή είναι καθαρά οπορτουνιστικό, αλλά και οικονομικό: 120 ευρώ το θετικό post (-20% παρακράτηση φόρου που αποδίδεται στην εφορία) θεωρούμε ότι είναι ένα καλό ντιλ για την προβολή μας.

- Κανείς από αυτούς δεν έχει ευαισθησίες όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων (που ψηφίζεται τη Δευτέρα), δεν έχουν ιδέα από την νομοθεσία και τα ατομικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή, είναι όλοι τους άγνωστοι στο χώρο του ίντερνετ και με καμία ευαισθησία σε γενικότερα θέματα, αλλά τους θέλουμε μόνο και μόνο επειδή έχουν (τυπικά βεβαίως) ανοίξει ένα blog, οπότε, ναι, έχουν πιστοποίηση ISO.

- Τα έξοδα μετάβασης προέρχονται εν μέρει από μίζες της Siemens και εν μέρει από κονδύλια του προϋπολογισμού για σκοπούς αναδάσωσης, τα οποία αποφασίσαμε να τα φάμε καραμέλες και σοκολάτες στις Βρυξέλλες.Σαν αντιστάθμισμα αποφασίσαμε να συναντηθούν οι μπλογκερς με τον κ. Δήμα, επίτροπο περιβάλλοντος, ώστε να δικαιολογηθεί και ο προορισμός του κονδυλίου.

Περιμένω και τις υπόλοιπες απορίες σου, προκειμένου να απαντήσω ευθαρσώς και σε αυτές, όπως οφείλει κάθε σοβαρός υπεύθυνος τύπου πολιτικού φορέα.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Σύμπτωση! Κι εγώ ως κομματικό μέλος πολιτικού φορέα-μέλους της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, ερωτώ χωρίς περιστροφές.

Ωραία, λοιπόν, τώρα που έκανες το πορτραίτο τους, μπορείς να μας γράψεις και τα νέημς ή τα νικ νέημς με τα οποία εμφανίζονται στα μπλογκ τους;

Ευχαριστώ, για την μέχρι τώρα ευγενική ανταπόκρισή σου.



(και λάβε υπόψη ότι σου μιλώ και με την ιδιότητα του κομματικού μέλους του πολιτικού φορέα)

e-Lawyer είπε...

Μαριλιζάκι, θα τα πούμε στο τηλέφωνο μωρο μου. Μη χαλάς την adsl σου.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Mέχρι σήμερα νόμιζα ότι μόνον ο βηξ είναι η απορία του ψάλτη.

Αλλά βλέπω ότι είναι καλύτερο το χιούμορ από το βήχα.

Τελικώς να συμπεράνω ότι επελέγησαν "αλλιώς";

;-)

e-Lawyer είπε...

Τι αλλιώς παιδι μου, αφού σου λέω: με καθαρά κριτήρια κομματικής σπέκουλας. Είχες καμία αμφιβολία;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Καμμία, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, έχω δει πολλές φορές το ίδιο έργο.

Γι αυτό που έχω καρα-αμφιβολία είναι ότι "τα έξοδα μετάβασης προέρχονται εν μέρει από μίζες της Siemens".

Πιστεύεις ότι αυτοί που πήραν τις μίζες από την Ζίμενς έδωσαν έστω και ένα ευρώ στο ταμείο του Πασόκ;;; Γι αυτό το ταμείον είναι μείον, άλλωστε.

Για την εν μέρει κάλυψη από κονδύλια του προϋπολογισμού, όμως, δεν αμφιβάλλω καθόλου. Κάτι τέτοια τρώνε πολύ μεγάλο μέρος του. Αν συνυπολογίσεις και το τάισμ... σόρρυ, τις χορηγίες ήθελα να πω, σε διάφορες ΜΚΟ, δεν είναι να παραξενεύεσαι για την γενιά των 700 ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, μήπως γνωρίζεις τι κάνουν γι αυτή τη γενιά ο κύριος Λαμπρινίδης και η κυρία Ματσούκα;

Φιλιά
Μαριλίζα

e-Lawyer είπε...

Ε μπες στο γκουγκλ και βρες τι εχουν κανει για τη γενια. Ο εκπροσωπος τυπου θα σου τα πει ολα?
Παντως δεν ηξερα οτι εισαι κατα του διαλογου με πολιτικους ιδιως οταν θελουν γνωμες πριν νομοθετησουν σε θεμα που αφορα τα θεμελιωδη δικαιωματα.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Σωστά δεν ήξερες, γιατί δεν είμαι κατά. Υπέρ είμαι.

Σκέπτομαι, μάλιστα, τρόπους να ανοίξει αυτός ο ...διάλογος. Αφού, ομολογείς ότι επελέγησαν "αλλιώς", λέω να προτείνω ως επόμενο θέμα νομαρχιακής ολομέλειας "έτσι, κι αλλιώς, κι αλλιώτικα και πασαλιμανιώτικα"...

Πασαλιμάνι... you know... εκεί παραδίπλα που είναι και η στάση Βρυώνη... κοντά στο Τζάνειο... τραύματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Διάλογος δεν σημαίνει αναγκαστικά καπέλωμα από παρέες.

Και προς αποφυγή παρανοήσεων, να "δηλώσω" ότι δεν είμαι μπλόγκερ. Και στην πραγματικότητα δεν έχω καθόλου καλή ιδέα για τους μπλόγκερς.

...η Ελλάδα που αντιστέκεται
η Ελλάδα που υποφέρει

είναι "έξω" από το μπλόγκινγκ. Αυτό είναι "δημοκρατική" κατάκτηση των γιάπηδων, κυρίως - (υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια). Και αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ξαναπέσει από τα σύννεφα με το αποτέλεσμα των προσεχών ευροεκλογών, καλά θα κάνει να ρίξει και καμμιά ματιά "έξω", στη γενιά των 700 ευρώ, κυρίως. Διαφορετικά θα ξαναπατώσει και κανένας μπλόγκερ δεν θα μπορεί να το σώσει.

Και για να κλείσω αγωνιστικά:

Σταύρο Λαμπρινίδη και Μαίρη Ματσούκα, εύγε για τις διαφανείς διαδικασίες σας! Πάντα τέτοια!

e-Lawyer είπε...

Και που ξέρεις ότι εγώ παίρνω πάνω από 700 ευρώ και δεν ανήκω σε αυτή τη γενιά? είναι τεκμήριο το blog μου? Μου περίσσευαν εμένα τα λεφτά και δεν έπρεπε να προσκληθώ;

Είδες κάποιον blogger που να έχει διατυπώσει θέσεις για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και της παρακολούθησης στο διαδίκτυο σχετικά με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας και να μην τον κάλεσαν;

Θεωρείς ότι δεν τα αξίζω τα λεφτά μου και ότι το πασοκ θα χάσει τις εκλογές επειδή κάλεσε τον e-lawyer στν Ευρωβουλή;

Η "κριτική" σου είναι απολύτως άστοχη, τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση. Κατηγορούμε τους πολιτικούς όταν δεν ακούνε τους πολίτες. Μην τους κατηγορούμε και όταν τους καλούν σε συζήτηση!

Για να τελειώνουμε: το πασοκ πολιτικά δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει ότι ο Σταύρος Λαμπρινίδης είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία τη δευτέρα συζητιέται η αναθεώρηση της Οδηγίας 2002/58 με την οποία ασχολούμαι από την πρώτη μερα της ψήφισής της.

Επί της ουσίας , δηλ. των προτεινόμενων τροποποιήσεων, έχεις όμως καμία παρατήρηση, ή καλά έκαναν τελικά που δεν σε κάλεσαν;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Κι εσύ πού ξέρεις αν έχω την δυνατότητα να κάνω ταξίδια;

Πού ξέρεις αν είμαι σε θέση να κινηθώ ώστε να είναι αυτός ο λόγος που κάνω αυτά τα σχόλια;

Πού ξέρεις αν κλήθηκα και αρνήθηκα επειδή θεωρώ γελοίο να καλούνται σε πολιτικές διαδικασίες χομπίστες; Γιατί τι άλλο είναι πια αυτοί οι ...περίφημοι bloggers εκτός από χομπίστες εσωτερικού χώρου; Που αντί να ψαρεύουν να τους χτυπάει και το φρέσκο αεράκι της θάλασσας προτιμούν να πληκτρολογούν;

Πού ξέρεις αν μπορούσα να συμμετάσχω στην περίπτωση που ήθελα; Και μπορούσα...

Mε εκπλήσσεις! Δεν ταιριάζει στο προφίλ σου αυτή η προσπάθεια να αποδώσεις διαφορετική πρόθεση στην ουσία των σχολίων μου ώστε να θαφτεί μια πολύ σοβαρή διάσταση. Κι αυτή η διάσταση τραγουδήθηκε από τον Σαββόπουλο, χρόνια πριν:

"φτιάχνουν οι έλληνες κυκλώματα
και ιστορία οι παρέες."

Καθαρά στο γράφω.

Το ίδιο μάταιη είναι και η προσπάθειά σου να υπονοήσεις ότι η αναφορά μου στη γενιά των 700 ευρώ και των προβλημάτων της, είχε να κάνει με την οικονομική κατάσταση των προσκεκλημένων. Ακόμα κι αν την γνώριζα δεν θα μου περνούσε από το νου τέτοια ιδέα. Τα προσωπικά δεδομένα τα σέβομαι. Το ερώτημα είναι αν τα σέβεται το ίδιο και μία από τους προσκεκλημένους της κυρίας ευρωβουλευτού και του κυρίου ευρωβουλευτή.

Η ερώτησή μου, λοιπόν, ήταν για τους δύο αυτούς ευρωβουλευτές που με την δική μου ψήφο βγάζουν το χρήμα της αρκούδας. Που με την δική μου ψήφο τους στέλνω στην Ευρωβουλή ως σοσιαλιστές και αυτοί προσκαλούν στην Ευρωβουλή μέλη (και υποψήφιους βουλευτές;;;) της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Δεν έχω αμφισβητήσει ποτέ την προσπάθεια και την ικανότητά σου, και ούτε ήξερα, μέχρι τώρα, πως συμμετέχεις κι εσύ στο σ' ένα "ωραίο ταξιδάκι" που μπορεί "να βολεύονται και κάποιοι γνωστοί", όπως έγραψε ένας άλλος από τους προσκεκλημένους.

Και δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο που επανήλθες με διαφορετικό ύφος σήμερα, δύο μέρες μετά την χαριτωμένη ανταλλαγή σχολίων...

Περιμένω μια λογική σου απάντηση στις 4 ερωτήσεις πού έβαλα στην αρχή του σχολίου.

Για να το πω με δικά σου λόγια: Είναι τεκμήριο το ότι μπορώ να πληκτρολογώ με τα χέρια μου;
Ξέρεις αν τα πόδια μου, μου επιτρέπουν ταξίδια;

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...