Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2008

Kαμπάνια bloggers για την ιδιωτικότητα


ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ DVD - ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΩ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η ανταπόκριση στο προηγούμενο κείμενο, στο οποίο εξηγώ ότι πρέπει να πάρουμε θέση ως κοινωνία για το αν θέλουμε ή όχι να μεταδοθεί τηλεοπτικά ή διαδικτυακά, και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν, έδωσαν την ιδέα.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να ακούμε στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης ότι αποσπάσματα από το DVD αναρτήθηκαν ή πρόκειται να αναρτηθούν σε blogs ή στο Διαδίκτυο. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια ή την πιθανότητα αυτής της πληροφορίας. Ας τους απαντήσουμε ότι εκτός από τους 600.000 που αγόρασαν το ΘΕΜΑ για να δουν τις φωτογραφίες, υπάρχουν και οι άλλοι, οι οποίοι αντιδρούν στη εμπορευματοποίηση των προϊόντων εγκλήματoς.

Ο blogger του i-blog σχεδίασε αυτό το καλαίσθητο logo, το οποίο μεταδίδει το μήνυμα ότι δεν θέλουμε να δούμε το dvd, ότι δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η απεικόνιση περιλαμβάνει μια ροζ κλειδαρότρυπα, το "κεφάλι" της οποιας είναι ένα dvd. Παναγιώτη, σε ευχαριστώ.

Μπορούμε λοιπόν, όσοι συμφωνούμε, να γράψουμε ένα σχετικό κείμενο στο blog μας, χρησιμοποιώντας το logo αυτό, αλλά και τον τίτλο "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ DVD".

Τα επιχειρήματα βέβαια δεν είναι μόνο νομικά, αλλά και πολιτισμικά, αισθητικά και πολιτικά. Μπορεί να μην είναι καν επιχειρήματα, αλλά απλή αναιτιολόγητη γνώμη, μια επιλογή. Έχουμε ακόμη το δικαίωμα της επιλογής για το αν θα δούμε κάτι ή όχι. Τώρα ήρθε η ώρα να το ασκήσουμε.

Ας στείλουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον να δούμε το DVD και ότι ως πολίτες αντιδρούμε σε αυτήν την κτηνωδία.

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

23 σχόλια:

- είπε...

Το έκανα μόλις.

Εύγε για την ιδέα.

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο θα φώναζε -αν μπορούσε- και το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Προφανώς τους ενδιαφέρει και αυτούς η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών (ειδικα όταν είναι πολύ γνωστοί αυτοί οι πολίτες).

Προσωπικά δεδομένα δεν υφίστανται όταν χειρίζεσαι το δημόσιο χρήμα και τις τυχες του τόπου. Ειδικά όταν με την επίκληση των προσωπικών δεδομένων μπορείς να κρύψεις παράνομες ενέργειες που κάνεις αντλώντας την δύναμη σου από την εξουσία που κατέχεις.
Επίσης αν κάποιος έχει ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις πρέπει να το κάνει σαφές πριν ζητήσει την ψήφο και την εξουσία. Αλλιώς θα είναι ευάλωτος σε κάθε είδους εκβιασμούς και συνναλαγές και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

e-Lawyer είπε...

Εμένα δεν με ενδιαφέρει να δω αυτό το υλικό στην οθόνη μου. Με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω όλο το διάλογο για τους κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς χειρισμούς, με ενδιαφέρει το πολιτικό και νομικό σκέλος της υπόθεσης. Άλλο αυτό,όμως, κι άλλο να γίνω θεατής μιας σεξουαλικής σκηνής που μαγνητοσκοπήθηκε παράνομα.

Όπως ανέλυσα και στο κύριο ποστ, η νομιμότητα ή παρανομια του γ.γ. του ΥΠΠΟ πρέπει να ελεγχθεί μέσα από κατάλληλα, συναφή, πρόσφορα και αναγκαία στοιχεία, δεδομένα και έγγραφα και από τις αρμόδιες αρχές. Το dvd δεν πρέπει να φτάσει στο youtube, ούτε στις οθόνες μας.

"Ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις" δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει. Εν πάσει περιπτώσει, εδώ δεν αναφέρεται κάτι "ιδιαίτερο" σε σεξουαλική προτίμηση και εξάλλου δεν ζητήθηκε από τον γ.γ. ή την 35χρονη καμία ψήφος.

Τελικά αυτά που αναφέρεις αποδεικνύουν αυτά που λέμε: η ανάγκη για προστασία προσωπικών δεδομένων δεν έχει να κάνει με κάλυψη εκβιάσιμων καταστάσεων, με
"αποκλίσεις", με παρανομίες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην υπόθεση Κορκολή. Δύο ενήλικες που κάνουν έρωτα. Αυτό από μόνο του δεν με ενδιαφέρει ως θεατή, όσο επώνυμοι κι αν είναι οι πρωταγωνιστές, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε σε αυτήν την κτηνωδία και να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει νόμιμο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να δει στις οθόνες της δύο ενήλικες να κάνουν έρωτα.

- είπε...

Ανώνυμε, δες, αν θέλεις, κάποιες σχετικές σκέψεις κι εδώ:

http://giaskepsou.blogspot.com/2006/01/blog-post_21.html

erva_cidreira είπε...

αν κάποιος έχει ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις πρέπει να το κάνει σαφές πριν ζητήσει την ψήφο και την εξουσία

Προφανώς ο ανώνυμος προτείνει να ακολουθηθεί και στην πολιτική το παράδειγμα της αιμοδοσίας:
Αντί για έλεγχο του αίματος, προληπτικές δηλώσεις σεξουαλικών φρονημάτων των αιμοδοτών.

Rodia είπε...

~~erva_cidreira, αυτο που καταλαβα στο σχολιο του ανωνυμου ειναι οτι οι σεξουαλικες προτιμησεις κανουν ευαλωτο τον πολιτη.
Αυτο που προτεινω (και θα προτεινω οσο υπαρχω) ειναι να μη γινονται διαχωρισμοι με βαση τις προτιμησεις αυτες απο κανενα. Να παψουμε πια να εθελοτυφλουμε. Να παψουν τα ταμπου και οι διακρισεις.
Ετσι, ουτε θυματα εξ αιτιας αυτων θα υπαρχουν, ουτε αποδιοπομπαιοι τραγοι, ουτε τπτ.
Σε αυτο το αποτελεσμα θα βοηθουσε σημαντικα η στηριξη των δικαιωματων των ομοφυλοφιλων, π.χ. η αναγνωριση του δικαιωματος στο γαμο.
..και.. δεδομενου οτι ομοφοβικοι ειναι κυριως οι "κρυπτομοφυλοφιλοι", καλο θα ηταν να γινοταν μια δηλωση παραδοχης του "κουσουριου" απο εξεχον προσωπο της εξουσιας. Αυτα.

erva_cidreira είπε...

Λυπάμαι, rodia, αλλά θα διαφωνήσω μαζί σας. Κανένα "δεδομένο" δεν υπάρχει ότι ομοφοβικοι ειναι κυριως οι "κρυπτομοφυλοφιλοι", αλλιώς η ομοφυλοφιλία θα ήταν ο ποσοστιαία κυρίαρχος σεξουαλικός προσανατολισμός. Μην ψάχνετε δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα.
Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο πολίτης δεν γίνεται ευάλωτος εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεων του, αλλά των φοβικών συνδρόμων που κάποιοι έχουν συμφέρον να καλλιεργούν και να διατηρούν για να επωφελούνται αναλόγως.
Η ίδια η έννοια της "ιδιαιτερότητας", θα το ξέρετε βεβαίως, είναι ζήτημα ορισμού και άρα έννοια μεροληπτική και αυθαίρετη, αλλά τόσο μα τόσο εξυπηρετική.

e-Lawyer είπε...

Όποιος έχει σεξουαλική ζωή είναι ευάλωτος εφόσον καταργηθεί στην πράξη η προστασία προσωπικών δεδομένων και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί στο youtube ως θύμα κρυφής κάμερας. Η κρυφή κάμερα δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε "δικαίους" και "αδίκους", απλως καταγράφει. Δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε "ιδιαιτερότητες" ή σε "κανονικότητες". H υπόθεση που μας απασχολεί είναι χαρακτηριστική περίπτωση ότι από τον τελευταίο υπάλληλο μέχρι τον γενικό γραμματέα ενδέχεται να φτάσει μια προσωπική στιγμή να γίνει πρωτοσέλιδο και download, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πράγματι συγκεκριμένο ενδιαφερον για αυτή καθαυτή την πληροφορία.

Αυτό είναι το μήνυμά μας: ότι υπάρχουν ορισμένες λειτουργίες, οι οποίες πρέπει να παραμένουν στην σφαίρα του ιδιωτικού, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι φορείς τους. Ότι δεν μπορούν να προβάλλονται τα πάντα στο ίντερνετ. Ότι υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

να μαι πάλι για να απαντήσω γιατί το ποστ μου μάλλον παρεξηγήθηκε.

Α)συμφωνώ με την μη προβολή του video αρκεί να γίνουν γνωστοί όλοι οι διάλογοι.
Β)Φυσικά και συμφωνώ με την ισοτιμία όλων ανεξαρτήτα σεξουαλικής προτίμησης
Γ)Τώρα σχετικά με την "δήλωση":
Όταν ένας πολιτικός πχ "έχει κουσούρι" όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος και δεν το
έχει κάνει γνωστό, τότε μπορεί εύκολα να εκβιαστεί από αυτούς που γνωρίζουν με τα ανάλογα ανταλλάγματα βέβαια. Δεν μπορει να ασκεί τα καθήκοντα του όπως πρέπει.
Επίσης κοροιδεύει τους ψηφοφόρους του όταν ανήκει σε ένα συντηρητικό κόμμα που όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι αυτοι που των ψηφίζουν.
Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος να πάει να ψηφίζει προς άγρα ψήφων
στο δημοψηφισμα για τις ταυτότητες που απαιτούσε σε εκατομμύρια απλούς πολίτες να δημοσιοποιήσουν τις θρησκευτικες τους πεποιθήσεις και ταυτόχρονα να είναι πολιτικός gay και να το κρύβει. Απλά κοροιδεύει...

Ανώνυμος είπε...

Αν και κάποιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, νομίζω ότι η εμμονή στην "ροζ" διάσταση του ζητήματος, απομακρύνει από την ουσία.

Και η ουσία, κατά την άποψή μου, δεν είναι το χρώμα αλλά η κλειδαρότρυπα. Κλειδαρότρυπες δεν έχουν μόνον οι κρεβατοκάμαρες αλλά κάθε χώρος που νομίζεις πως σου εξασφαλίζει την ιδιωτικότητά σου.

Προσωπικώς, το ίδιο ελεεινό θα έβρισκα αν ανέβαζαν βίντεο με κάποιον που εν αγνοία του είχαν καταγράψει οι κάμερες κατά την ώρα που στόλιζε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Ανώνυμος είπε...

(e-lawyer, νομίζω ότι ως αύριο στις 7.30 δεν θα προλάβουν να μάθουν γι αυτή την προσπάθεια - θέλει λίγο χρόνο για να προλάβουν να ενημερωθούν περισσότεροι.)

μαριάννα είπε...

Καλησπέρα. Σας βρήκα μέσω φιλικού μπλογκ του artois.
Συμφωνώ και επαυξάνω! Μπράβο για την πρωτοβουλία! Συμφωνώ και με την Κ.σ-Μ. όσον αφορά το γενικό ενδιαφέρον του θέματος. Μου προκαλεί απέχθεια και τρομερό θυμό, η οποιασδήποτε μορφής παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χρόνια τώρα έχω καθιερώσει μια αντίσταση προσωπική σε τέτοια θέματα, που συμπίπτει απόλυτα με την πρότασή σας. Αρνούμαι να δω οτιδήποτε από αυτά που «πουλάνε». Αν το έκαναν όλοι, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης, οι φυλλάδες, τα κανάλια και τα μπλογκς του είδους. Φυσικά και θα το αναρτήσω και συγχαρητήρια στους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, αλλά και συγχαρητήρια για τον ευρηματικό σχεδιασμό!

e-Lawyer είπε...

Πρέπει να συντονιστούμε για να γίνει μια οργανωμένη επικοινωνιακή επίθεση, ενώ θα έχουμε όλοι ανεβάσει σχετικά post ή και μόνο το logo με την κλειδαρότρυπα.
Την Παρασκευή ή πιο μετά;

Ανώνυμος είπε...

Γητεύτρια,

πιστεύω πως δεν η ευθύνη δεν βαραίνει μόνον τις φυλλάδες και τα κανάλια. Σημαντικό μερίδιο σ' αυτήν και οι αναγνώστες τους και οι τηλεθεατές τους. Και κατ' επέκταση ούτε τα μπλογκς του είδους μόνον αλλά και όσοι τα ενθαρρύνουν δίνοντάς τους συγχαρητήρια όταν αναρτούν τέτοια προϊόντα. Συμφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή ακούγεται καλά, νομίζω ότι αύριο και μεθαύριο θα προλάβουμε να ενημερώσουμε.

Και στην τελική, βλέποντας και κάνοντας - το αφήνουμε να κυλήσει όπως κυλάει και το ντου αποφασίζεται αναλόγως.

μαριάννα είπε...

@ Κ.σ-Μ.

Σαφέστατα και συμφωνώ. Γι αυτό και όταν βλέπω κάτι ανάλογο στην μπλογκόσφαιρα, δεν κάνω ούτε κλικ, έστω από περιέργεια να δω τί σχολιάζεται. Προτιμώ την απομόνωσή μου...
Αν και συχνά χρειάζεται να παίρνουμε θέση, εν τούτοις επιλέγω αποχή. Κακό από τη μια, από την άλλη περιφρουρώ την ψυχική μου ηρεμία. :)

erva_cidreira είπε...

Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος να πάει να ψηφίζει προς άγρα ψήφων
στο δημοψηφισμα για τις ταυτότητες που απαιτούσε σε εκατομμύρια απλούς πολίτες να δημοσιοποιήσουν τις θρησκευτικες τους πεποιθήσεις και ταυτόχρονα να είναι πολιτικός gay και να το κρύβει.


Και, σύμφωνα με το παράδειγμα της αιμοδοσίας, η ζητούμενη δήλωση σεξουαλικών φρονημάτων δεν μπορεί παρά να οδηγεί εν συνεχεία σε αποκλεισμούς, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, εννοείται.

Κατά τα άλλα όλοι είμαστε υπέρ της ισοτιμίας. Ποιος αμφιβάλλει γι' αυτό!

Ανώνυμος είπε...

γητεύ, εγώ δεν συμφωνώ ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε την ασχήμια για να μη χαλάμε τη ζαχαρένια μας. Ούτε και για να μη χαλάμε την ζαχαρένια των άλλων. Τα μπλογκς δεν είναι μοναστήρια, ούτε και μεις μονάζουμε αφού έχουμε ορθάνοιχτες τις "πόρτες" για να εισρέει το κοινό και να σχολιάζει. Κι εδώ που μιλάμε, αν προσέξεις, κάποιοι προτίμησαν να "χαλάσουν τη ζαχαρένια τους" προκειμένου να εκφράσουν την αντίρρησή τους με κάτι που σημείωσαν ως "ασχήμια".

Σου εξομολογούμαι μάλιστα ότι μετάνιωσα που επέλεξα να μην "χαλάσω την ησυχία" ενός μπλογκ με ποιότητα που επισκέπτομαι τακτικά, όταν είδα έναν σχολιαστή να του δίνει τα ίδια εύσημα που έδωσε και σ' αυτό που ανέβασε φωτογραφίες από το ροζ βίντεο που συνοδευόταν από ιδιαίτερης χυδαιότητας λεζάντες.

Δεν νομίζω ότι έπραξα καλώς που προτίμησα να αποχωρήσω διά παντός και να αφήσω τον μπλόγκερ στην ηρεμία του και στις ψευδαισθήσεις του ότι τέτοιου σχολιαστές εκπέμπουν "αύρα ποιότητας".

Ανώνυμος είπε...

[ερώτηση: αν αυτήν που επιδοκίμασε τη συγκεκριμένη χυδαιότητα και παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τύχαινε να τη συναντήσω στο δικό σου μπλογκ να επιδοκιμάζει εσένα, θα μου επέτρεπες να χαλάσω λιγουλάκι την ηρεμία σου; :-) ]

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα...
Όποιος δεν θέλει να δει το dvd, απλά δεν το βλέπει. Και κόβει και τις επισκέψεις στα blog που θα ανεβάσουν το video ή θα βάλουν link που θα οδηγεί σε σελίδα που προβάλει αυτό το video.
Όπως δεν αγόρασα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για να δω τις φωτογραφίες από το περίφημο dvd, έτσι δεν θα δω και το dvd αν κάποιος το ανεβάσει στο internet.Όχι επειδή θα παραβίαζα κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά καθαρά για λόγους αισθητικής και προσωπικής επιλογής.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα παραβιάζουν αυτοί που διακινούν και "εμπορεύονται" με χίλιους τρόπους το dvd αυτό (από εκδότες μέχρι καναλάρχες και κόμματα) και όχι ο απλός χρήστης που θα θελήσει να το δει από περιέργεια.

e-Lawyer είπε...

Κάνεις λάθος. Όπως και ο "απλός χρήστης" συμμετέχει στην πορνογραφία ανηλίκων όταν κατεβάζει σχετικό υλικό από το δίκτυο (και γι' αυτό διώκεται αυτοτελώς), έτσι και ο "απλός χρήστης" ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που έχουν καταγραφεί παράνομα, συμμετέχει -ίσως όχι νομικά, αλλά σίγουρα κοινωνικά- στο αδίκημα.

Δηλώνοντας ρητά ότι δεν θέλω να δω το dvd αφαιρώ το επιχείρημα σε οποιονδήποτε σκοπεύει να το βάλει ότι "αυτά θέλει η κοινή γνώμη". Όλη; Όχι. Εμείς μένουμε εκτός. Αυτό το νόημα έχει η παρέμβαση που γίνεται από τους bloggers και μέχρι στιγμής η κριτική που έχω δει είναι "άσε μας μωρε σάμπως θα αλλάξει τίποτα" ή "τώρα το θυμηθήκατε;" ή "όχι, θέλω να τους κανιβαλίσω". Δεν ανήκω σε αυτήν την όχθη της ισοπέδωσης. Νομίζω και αρκετοί άλλοι.

Unknown είπε...

δε θέλω να δω το ντι βι ντι
κυρίως
θέλω να σέβομαι την προσωπική ζωή. είναι δημοκρατικό δικαίωμα.
τόσο δημοκρατικό δικαίωμα όσο βέβαια δεν υπάρχει η έννοια της κακοποίησης τρίτων.
-ευχαριστώ για το θέμα, που το είδα στη φίλη γητεύτρια.

dyosmaraki είπε...

Συμφωνώ πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει τις ιδιωτικές στιγμές ενός ατόμου με κρυφές κάμερες και παράνομες διαδικασίες και πως θα πρέπει να περιφρουρηθεί.

Το ανέβασα ήδη στο άλλο μου blog (http://blog.360.yahoo.com/blog-PUG1KJ80d6tmjZTv0OPP?p=995)
στο Yahoo 360 για να ενημερωθούν και οι εκεί bloggers.

Να σημειώσω πως και εγώ επιθυμώ να διαλευκανθεί το ερώτημα εάν στο Dvd περιλαμβάνονται διάλογοι που αφορούν πολιτικά σκάνδαλα. Δεν πιστεύω όμως πως με το να γίνω ηδονοβλεψίας παρακολουθώντας ένα ερωτικό βίντεο θα με βοηθήσει στο να μάθω την αλήθεια.
Ούτε θεωρώ σωστό μια ανθρώπινη ύπαρξη να εξευτελίζεται με την δημόσια προβολή ιδιωτικών του στιγμών κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ την συγκατάθεσή του.

Εμαθα για την προσπάθεια αυτή από τον Αντώνη

Την καλημέρα μου!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...