Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

Καμπάνια bloggers: απαντήσεις σε όσους ΘΕΛΟΥΝ και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να δουν το DVD


Aύριο στις 19.00 – 19.30 ορισμένοι bloggers θα ανεβάσουμε post με τον γνωστό πια τίτλο, καθώς και το σχετικό logo που σχεδιάστηκε για την καμπάνια. Τους λόγους τους έχουμε αναλύσει, εδώ θα ήθελα να συγκεντρώσω τις απαντήσεις που δίνω σε όσους έχουν εκφράσει αντίθετες απόψεις και επιφυλάξεις.


«Μην το δεις, τι το κάνεις θέμα;»

Αν δεν το κάνω θέμα, όποιος προβάλλει το DVD, θα πει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να το δει». Η σιωπή «τεκμαίρεται» ως συναίνεση, από τους αυτόκλητους εντεταλμένους της «ενημέρωσης». Αν δηλωθεί εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τους αφαιρείται ένα βασικό επιχείρημα. Και αποθαρρύνονται στη στάθμιση κόστους (αποζημιώσεις/κράξιμο) – οφέλους (πωλήσεις/επιδοκιμασία).

Επίσης το θέμα δεν είναι ότι απλώς δεν θέλω να το δω εγώ που διαμαρτύρομαι, αλλά δεν θέλω να προβληθεί καν. Δεν μου αρκεί να γυρίσω κανάλι ή να μην έχω τη δυνατότητα να το κατεβάσω από το youtube. Δεν θέλω να μεταδοθεί με κανέναν τρόπο, για όλους τους λόγους που έχουμε εξηγήσει. Και αυτοί οι λόγοι, θέλω να γίνουν γνωστοί.

«Δηλαδή όλοι οι άλλοι θέλουν να το δουν; Τώρα βρήκατε να αντιδράσετε;»

Το ζήτημα δεν είναι τι θέλουν όλοι οι άλλοι, αλλά τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις που όσοι το προβάλλουν θα καλυφθούν πίσω από τις τηλεθεάσεις και τις επισκεψιμότητες και θα πουν «να, ο κόσμος θέλει να το δει».

Ναι, τώρα βρήκαμε να αντιδράσουμε γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Δηλαδή, τι προτείνεις, να κλείσουμε τα μάτια και να μην αντιδράσουμε ποτέ;


«Δεν παραβιάζω κανένα δικαίωμα αν δω το DVD, γιατί χάρη στους νεοδημοκράτες δεν υπάρχει πια ΑΠΠΔ να το πιστοποιήσει»

Άλλο η τέλεση της παραβίασης και άλλο η "πιστοποίησή" της. Το σύνθημα αναφέρεται στις επεμβάσεις και την απαξίωση της κυβέρνησης στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση των μισών μελών της στις 19.11.2007. Η Αρχή έχει ήδη καλέσει τους υπεύθυνους της εφημερίδας που δημοσίευσαν φωτογραφίες από το DVD.

Όταν οι θεσμοί υποβαθμίζονται, αρχίζει ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών. Δεν φτάνει όμως, μόνο η γκρίνια για να είναι αποτελεσματικός. Χρειάζεται και θετική δράση. Μια τέτοια μορφή θετικής δράσης προτείνουμε με την καμπάνια, με τα μέσα που έχουμε. Είμαστε πολίτες του κυβερνοχώρου και είναι λογικό το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει να είναι οι πληροφοριακές ελευθερίες, ανάμεσα στις οποίες η ελευθερία έκφρασης, η προστασία της ιδιωτικότητας και η διαφάνεια. Ποτέ όμως η μια αρχή εις βάρος της άλλης, αλλά σε πρακτική εναρμόνιση μεταξύ τους.

«Συμφωνώ με την μη προβολή, αρκεί να γίνουν γνωστοί οι διάλογοι»

Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο βεβαίως έχει σχέση, αλλά δεν υπάρχει σύνθημα «ΜΗ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ».

Προσωπικά διαφωνώ και σε αυτό, καθόσον, όπως έχω πει, εκτός του ότι και αυτό θα ήταν παράνομο (προϊόν υποκλοπής), δεν θέλω να ακούσω τι λέει κάποιος που κάνει σεξ, πολύ περισσότερο όταν δεν γνωρίζει ότι βιντεοσκοπείται. Λέει ό,τι του κατέβει και υπακούει μόνο σε ότι του επιβάλλει η σωματική του λειτουργία εκείνη τη στιγμή. Εξ ορισμού υπάρχει ένα έλλειμα ακρίβειας των λεγομένων, οπότε το περιεχόμενο του διαλόγου, κατ’ αρχήν, πάσχει.

«Δεν παραβιάζω ανθρώπινο δικαίωμα αν δω το dvd, αυτά παραβιάζονται από όσους το διακινούν και το ‘εμπορεύονται’»


Κάνεις λάθος. Όπως και ο "απλός χρήστης" συμμετέχει στην πορνογραφία ανηλίκων όταν κατεβάζει σχετικό υλικό από το δίκτυο (και γι' αυτό διώκεται αυτοτελώς), έτσι και ο "απλός χρήστης" ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που έχουν καταγραφεί παράνομα, συμμετέχει -ίσως όχι νομικά, αλλά σίγουρα κοινωνικά- στο αδίκημα. Και επιβραβεύει όσους μεταδίδουν το παράνομο περιεχόμενο.

«Θέλω να παιχτεί το DVD για να γίνουν ρόμπα.»

«Η αξίωση του κοινού για ενημέρωση δεν φτάνει μέχρι του σημείου να απαιτεί να λαμβάνει αυτό γνώση ευαίσθητων δεδομένων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξίας του ανθρώπου με εξευτελισμό ή διαπόμπευση, έστω και αν αυτά είχαν ή όχι σημασία για την θεμελίωση του αξιόποινου χαρακτήρα συγκεκριμένων πράξεων. Παρόμοιος εξευτελισμός θα συνιστούσε κύρωση που βαίνει πέραν από τις ποινές που προβλέπονται από την έννομη τάξη και δεν είναι ανεκτός από αυτή.» (Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απόφαση 100/2000)

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι αυτή η «κύρωση» είναι ισόβια. Και ισοδυναμεί με τον κοινωνικό θάνατο.

«Δεν συμμετέχω στην καμπάνια γιατί είναι κακόγουστη.»

Ενδιαφέρον αισθητικό επιχείρημα, de gustibus et de coloribus non disputandum.

Ωστόσο, εγώ συμμετέχω γιατί μου αρέσει πολύ το logo που σχεδίασε το iblog . Ενώ του παρήγγειλα ένα απαγορευτικό τύπου πινακίδα με μια κλειδαρότρυπα, ο Παναγιώτης υπερέβη την παραγγελία και παρουσιάζει το ίδιο το DVD ως μια ροζ κλειδαρότρυπα. Η αισθητική του blog του, αλλά και το προηγούμενο έργο του για την καμπάνια ΜΚΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ είναι εξαιρετικά καλόγουστες και άκρως επικοινωνιακές.


"Τα επιχειρήματα είναι ηθικιστικά και δεν είναι αυτή η ουσία της υπόθεσης"

Όσο ηθικιστικό και ανούσιο είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα.


Ο διάλογος αυτός έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν και οι απαντήσεις που δίνονται με πείθουν όλο και περισσότερο ότι έχουμε δίκιο.

Αύριο έχουμε όλοι ραντεβού με την ιδιωτικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

5 σχόλια:

the ibt είπε...

Count me in.

Μαύρος Γάτος είπε...

Προσυπογράφω απόλυτα.

Rodia είπε...

Δες, αν θελεις, αυτο:

http://rodiat7.blogspot.com/2008/02/blog-post_8162.html

Ανώνυμος είπε...

Πίστευα ότι ένας νέος νομικός δεν θα χρησιμοποιούσε παλιά δικολαβικά κολπάκια για να υποστηρίξει τις απόψεις του, αλλά έπεσα έξω.
Αναφέρομαι στο πετσόκομμα του σχολίου μου.
Αυτό ήταν το πλήρες σχόλιό μου:

«Όποιος δεν θέλει να δει το dvd, απλά δεν το βλέπει. Και κόβει και τις επισκέψεις στα blog που θα ανεβάσουν το video ή θα βάλουν link που θα οδηγεί σε σελίδα που προβάλει αυτό το video.
Όπως δεν αγόρασα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για να δω τις φωτογραφίες από το περίφημο dvd, έτσι δεν θα δω και το dvd αν κάποιος το ανεβάσει στο internet.Όχι επειδή θα παραβίαζα κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά καθαρά για λόγους αισθητικής και προσωπικής επιλογής.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα παραβιάζουν αυτοί που διακινούν και "εμπορεύονται" με χίλιους τρόπους το dvd αυτό (από εκδότες μέχρι καναλάρχες και κόμματα) και όχι ο απλός χρήστης που θα θελήσει να το δει από περιέργεια.»

Κι αυτό είναι ό,τι εσύ επιλεκτικά απομόνωσες απ΄αυτό,παραμορφώνοντας εντελώς την θέση μου:
«Δεν παραβιάζω ανθρώπινο δικαίωμα αν δω το dvd, αυτά παραβιάζονται από όσους το διακινούν και το ‘εμπορεύονται’»

Μετά από τους μοντέρ του ροζ dvd, έχουμε και τους μοντέρ των σχολίων;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αυτό που γίνεται εδώ, και που ο κάθε επαρκής αναγνώστης είναι σε θέση να καταλάβει, είναι μια ανθολόγηση, κατόπιν αξιολόγησης, των σημείων από κάποια σχόλια στα οποία o μπλόγκερ επιθυμεί να απαντήσει.

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο είναι υποχρεωμένος να απαντήσει γραμμή προς γραμμή σε ό,τι γράφει ο καθένας μας εδώ κι εκεί.

"Πετσοκόβω" σχόλιο, σημαίνει πως λογοκρίνω το σχόλιο που κατατίθεται στο μπλογκ μου και μετά το δημοσιεύω στο μπορντ των σχολίων μου "πετσοκομμένο".

Έτσι δηλαδή όπως είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε κάποιο μπλογκ όπου τα σχόλια εκεί, όχι απλώς "πετσοκόβονται", αλλά αναδιατυπώνονται από τον μπλόγκερ που τα ελέγχει και δημοσιεύονται με την υπογραφή του σχολιαστή που, έκπληκτος και ανήμπορος να αντιδράσει, βλέπει να "έχει γράψει" πράγματα που δεν έχει γράψει ποτέ!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...