Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2008

Η Ελλάδα στην 6η θέση παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα με τις περισσότερες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστηριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για το έτος 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα.

Η πρώτη εξάδα με τις αντίστοιχες καταδίκες:

Τουρκία: 319, Ρωσία 175, Ουκρανία 108, Πολωνία 101, Ρουμανία 88, Ελλάδα 61

Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις παλαιότερες δυτικές δημοκρατίες, η οποία περιλαμβάνεται στην εξάδα, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν χώρες της μείζονος Ευρώπης που δεν είναι μέλη της ΕΕ, ενώ η τρίτη, τέταρτη και πέμπτη χώρα προσχώρησαν στην ΕΕ εντός της τελευταίας δεκαετίας.

Πάντως, η θέση της Ελλάδας μέσα στις χώρες με τις περισσότερες καταδίες οφείλεται κυρίως σε παραβίαση του δικαιώματος για έκδοση δικαστικής απόφασης σε σύντομο διάστη,α. Η Ελλάδα καταδικάστηκε 38 φορές, μέσα στο 2007 για παραβίαση αυτού του δικαιώματος. Ένα μόνιμο πρόβλημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία ταλαιπωρεί όσους προσφεύγουν σε αυτήν. Δεκατέσσερις όμως καταδίκες αφορούν το δικαίωμα "δίκαιης δίκης", γεγονός που θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση και την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Επίσης υπάρχουν 5 παραβάσεις για το δικαίωμα της αποτελεσματικής προσφυγής για την προστασία ανθρώπινου δικαιώματος, τέσσερις καταδίκες για την προστασία της ιδιοκτησίας, δύο καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος της ζωής, και τρεις καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...