Δευτέρα, Ιανουαρίου 28, 2008

28 Iανουαρίου: Ευρωπαϊκή Μέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η σημερινή μέρα έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η ευρωπαϊκή μέρα για την ενημέρωση σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η ημερομηνία της 28ης Ιανουαρίου ανατρέχει στο 1981, όταν δηλαδή θεσπίστηκε το πρώτο διεθνές κείμενο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων: η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών (Σύμβαση 108 Συμβουλίου της Ευρώπης).

Αυτή η πρώτη Σύμβαση περιέχει τις βασικές γενικές αρχές για την έλλογη και δίκαιη χρήση των προσωπικών πληροφοριών. Μολονότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που θεσπίστηκε έχουν παρεμβληθεί συνταρακτικές τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, σήμερα η Σύμβαση εξακολουθεί και γίνεται επίκαιρη και έχει μάλιστα πρακτική εφαρμογή. Θα εξηγήσω για ποιο λογο:

Πριν από μερικές εβδομάδες, ψηφίστηκε στη Βουλή η τροποποίηση του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων (ν.2472/1997), βάσει της οποίας εξαιρείται από την προστασία η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που εκτελείται από τις διωκτικές αρχές που εποπτεύονται από την εισαγγελία (αστυνομία-λιμενικό-τελωνεία κλπ). Η εξαίρεση αυτή από την προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ένα ορθάνοικτο παράθυρο για την κρατική αυθαιρεσία. Ένα παράθυρο που προσκρούει όμως στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία επιτρέπει μεν εξαιρέσεις, αλλά όχι τέτοιας ευρύτητας. Η τροπολογία δηλαδή, έτσι όπως ψηφίστηκε, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, όπως έχει εξειδικευτεί και από Συστάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με την εφαρμογή της στον αστυνομικό τομέα.

Υπενθυμίζω ότι η Σύμβαση κυρώθηκε με το Ν.2068/1992 και κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, οι διεθνείς συμβάσεις που κυρώνονται από τη Βουλή υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.

Να, λοιπόν, πόσο επίκαιρη και χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί μια Σύμβαση, η οποία, μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι έχει σχεδόν μουσειακή αξία, σε σχέση με τους σύγχρονους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την κοινοτική Οδηγία 95/46. Κι όμως, την χρειαζόμαστε!


Σήμερα, λοιπόν, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον προσφάτως παραιτηθέντα (19.11.07) πρόεδρό της, κ. Δημήτριο Γουργουράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε και ο νέος διαδικτυακός χώρος της Αρχής.

Σημειώνω ότι η νέα ιστοσελίδα της Αρχής έχει καταπληκτικές δυνατότητες, καθώς προβλέπεται ότι ο πολίτης είναι σε θέση πια να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του (καταγγελίες-προσφυγές-παρακολούθηση της υπόθεσής του- εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 13) αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του (γνωστοποίση αρχείου - αίτηση άδειας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων) αποκλειστικά με υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Επίσης ο ερευνητής μπορεί να βρει ταξινομημένες κατά θεματικές ενότητες τις αποφάσεις της Αρχής, αλλά ακόμη και να λαμβάνει newsletters.

Σε ερώτηση που τέθηκε από το e-lawywer στον κ. Πρόεδρο για την συνταγματικότητα της τροποποίησης για δημοσιοποίηση ποινικών διώξεων και καταδικών με εισαγγελική διάταξη, δόθηκε η απάντηση ότι αυτά τα ζητήματα θα τεθούν, όταν η νέα Αρχή θα αναλαβει και εφόσον προκύψει τέτοια υπόθεση.

Επίσης στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι τα παραιτηθέντα μέλη και ο ίδιος θα συνεχίσου να υπηρετούν στην Αρχή μέχρι τις 19.2.2008, δηλαδή για λίγες μόνον μέρες ακόμη. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, λοιπόν, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι τα νέα μέλη της Αρχής.

Όπως φαίνεται από τις νομοθετικές επεμβάσεις αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις της επικαιρότητας, η Συνταγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων καθίσταται θέμα επίκαιρο όσο ποτέ. H τροποποίηση του Ν.2472/1997 όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, είναι ένα ζήτημα, το οποίο θέτει ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα αλλά και το ευρωπαϊκό διεθνές δίκαιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το link προς το dpa.gr δεν δουλεύει σωστά.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...