Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούλιος, 2007

To video κινητού αποτελεί αρχείο προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με την απόφαση 52/2007 της Αρχής κρίθηκε ότι ένα video που ελήφθη από κινητό τηλέφωνο, επειδή περιείχε ήχο και εικόνα που αναφέρεται σε προσδιορίσιμα πρόσωπα, αποτελεί αρχείο προσωπικών δεδομένων "έστω και προσωρινό". Σημειωτέον ότι επρόκειτο για video που γύρισε επιτόπου ο διοικητής νοσοκομείου και αποτύπωνε τα πρόσωπα τριών τραπεζοκόμων, για τις οποίες υπήρχε υπόνοια ότι είχαν αφαιρέσει τρόφιμα από το νοσοκομείο.

Η χρήση του video έγινε για σκοπούς προσδιορισμού των ονομάτων των τραπεζοκόμων, ώστε στη συνέχεια να κληθούν σε απολογία στην πειθαρχική διαδικασία.

Η Αρχή έκρινε ωστόσο ότι η λήψη αυτού του video έγινε καθ' υπέρβαση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και απηύθυνε σχετική σύσταση.

Πάντως, η Αρχή δεν εξέτασε σε αυτήν την απόφαση ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις θα είχε ο διοικητής για την ταυτοποίηση αυτών των προσώπων. Λ.χ. αφού ήθελε απλώς τα ονόματά τους για να τις καλέσει σε πειθαρχική διαδικασία, θα μπορούσε να τους τα έχει ζητήσει …

Σύμπραξη e-lawyer με katagelies.gr

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν διαπιστώνει κανείς ότι το ελληνικό internet ανακαλύπτει σταδιακά την αυτορρύθμιση και την δεοντολογία. Τα news-blogs είναι μία πραγματικότητα και στο ελληνόγλωσσο διαδίκτυο, διαμορφώνοντας μια νέα ήπειρο στην υδρόγειο της σύγχρονης και ανεξάρτητης ενημέρωσης. Το μεγάλο στοίχημα, αφού η επισκεψιμότητα δεν είναι ανάλογο -οικονομικά- μέγεθος με την τηλεθέαση, βρίσκεται στην εγκυρότητα και την ποιότητα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι τα μέσα ενημέρωσης, εκτός από τον χαρακτήρα τους ως εμπορικές επιχειρήσεις, επιτελούν ορισμένες φορές το ρόλο ενός public watchdog ("κέρβερος της δημοσιας ζωής") σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο ρόλος αυτός συνεπάγεται την τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων ως προς την ακρίβεια, την εγκυρότητα και την νομιμότητα της προέλευσης των πληροφοριών που αναμεταδίδουν. Τα weblogs, ιδιάζουσα περίπτωση διαδραστικού μέσου ενημέρωσης που καθιστά οριζόντια τη σχέση πομπού - δέκτ…

Προβλήματα στις ανεξάρτητες αρχές

Η θητείες του Προέδρου του ΕΣΡ, του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, του Συνηγόρου του Πολίτη και μελών διαφόρων ανεξάρτητων αρχών έχουν λήξει εδώ και μήνες. Οι απερχόμενοι επικεφαλής των αρχών παραμένουν στις θέσεις τους «υπηρεσιακά», μέχρι την εκλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν αυτές τις θέσεις. Αυτό όμως είναι ένα θεσμικό, θεωρητικό, ίσως και νομικό, σε ορισμένες περιπτώσεις, έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και ανεξαρτησίας. Ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος έχει επισημάνει ότι ο τερματισμός της θητείας συνιστά λόγο δικαστικής ακύρωσης των αποφάσεων που λαμβάνονται από τις αρχές. Τουλάχιστον, για όσες από τις πράξεις των αρχών, ακυρώνονται δικαστικά, θα συμπλήρωνα. Αλλού, όμως, βρίσκονται τα πιο σημαντικά, πρακτικά προβλήματα, τα οποία ο πολίτης μπορεί να βρει μπροστά του, όταν επιδιώξει να καταφύγει στην προστασία των ελληνικών ανεξάρτητων αρχών. Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δημοσιοποιούν και οι ίδιοι οι επικεφαλής των αρχών (έλλειψη υποδομών, χρηματοδότησης, στελέχ…

Καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας στο Συνήγορο του Πολίτη

Ο σύλλογος εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη αποφάσισε την πραγματοποίηση από 6/6/2007 επαναλαμβανόμενων καθημερινών δίωρων στάσεων εργασίας με σκοπό την προώθηση και ευρύτερη δημοσιοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων για αξιοπρεπή μισθολογική μεταχείριση.

Ο σύλλογος αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου ότι το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής απασχολείται:

- χωρίς καμία μισθολογική εξέλιξη στο χρόνο,
- χωρίς επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών,
- χωρίς αναπροσαρμογή από το 2003 της ειδικής πρόσθετης αμοιβής που προβλέπεται για το προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών.

Το διοικητικό προσωπικό της αρχής εξακολουθεί:

- να μην λαμβάνει το επίδομα των 176 ευρώ και άλλα επιδόματα που ελάμβανε πριν τη μετάταξη του στον ΣτΠ
-χωρίς αναπροσαρμογή από το 2003 της ειδικής πρόσθετης αμοιβής.

Ο σύλλογος αναφέρει ότι

"Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που λαμβάνουμε από το Φθινόπωρο του 2003 και μετά, η αντιμετώπιση του μισθολογικού προβλήματος μας παραμένει κενό γράμμα".


Αυτή η κατάσταση πλήττει την αξιοπρέπεια …

Ιδιωτικότητα δημόσιων προσώπων: υπάρχουν όρια;

Σε δύο πρόσφατες αποφάσεις της, που αφορούν αφενός το ζεύγος Νικολαϊδη-Βανδή και αφετέρου τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον γιο του, η ΑΠΔΠΧ ορίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει η άντληση προσωπικών πληροφοριών και η δημοσιογραφική χρήση της.
Στην πρώτη περίπτωση, ένας paparazzi έβγαλε φωτογραφίες με τηλεφακό από την αυλή του σπιτιού του ζεύγους. Στις φωτογραφίες αυτές εικονίζεται και το παιδί του ζεύγους καθώς και άλλα άτομα. Οι εικόνες δημοσιεύθηκαν σε περιοδικό.
Στην απόφασή της η Αρχή εφαρμόζει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και επαναλαμβάνει προηγούμενη νομολογία της, βάσει της οποίας η ιδιότητα του δημόσιου προσώπου δεν αποκτάται "εξ αντανακλάσεως", λόγω συγγένειας με ένα δημόσιο πρόσωπο.
Ωστόσο, η Αρχή ως προς την ίδια την τραγουδίστρια, αναφέρει ότι δεν υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού για την ιδιωτική της ζωή. Η Αρχή αναφέρεται σε μια -αγαπημένη της- απόφαση του ΕΔΔΑ, αυτή της Καρολίνας κατά Γερμανίας, στην οποία αναφέρεται ότι το ενδιαφέρ…