Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2007

Ε-lawyer στο Μίλα Ελεύθερα του pasok.gr

Μπορείτε σήμερα να ακούσετε την podcast συζήτηση που έγινε την Κυριακή με τον Θανάση Πρίφτη με θέμα "Νομοθεσία και Διαδίκτυο: χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα".

Πρόσκληση του e-lawyer σε παρουασίαση βιβλίου

Ιδού ο λόγος για τον οποίο έχει καθυστερήσει ο Κώδικας Δικαίου Κοινωνίας της Πληροφορίας. Υπόσχομαι μόλις ξεμπερδέψω, να ανταποκριθώ στην σχετική προαναγγελία...


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σωτηρόπουλου με τίτλο

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ Ν.3448/2006

την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 20.00 στη Στοά του Βιβλίου

(Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αίθουσα Λόγου)

Για το νέο θεσμικό πλαίσιο των πληροφοριών του δημόσιου τομέα θα μιλήσουν:

ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

η κ. Λίλιαν Μήτρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

ο κ. Ανδρέας Καμπάς, Ειδικός Επιστήμονας του Συνήγορου του Πολίτη

η κ. Μαργαρίτα Γλαράκη, Δρ. Νομικής, Ειδικός Επιστήμονας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ο κ. Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, PKpartners Εταιρία Δικηγόρων

Συντονίζει ο κ. Νικήτας Λιοναράκης, δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος της Greenpeace Hellas


Με το β…

To ΕΣΡ "παρακάμπτει" το ΣτΕ

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ΕΣΡ επανεξέτασε την υπόθεση της περίφημης εκπομπής που περιείχε και ένα φιλί ανάμεσα σε δύο άντρες και για την οποία επέβαλε το πρόστιμο των 100.000 ευρώ.

Το ΕΣΡ στη νέα του απόφαση αναφέρεται ρητά στην ακύρωση του προστίμου από το ΣτΕ, το οποίο ανέφερε στην απόφασή του ότι δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη η σκηνή του φιλιού. Εκδίδει λοιπόν μία απόφαση, στην οποία δεν λαμβάνει μεν υπόψη τη σκηνή του φιλιού, αλλά όλες τις άλλες σκηνές με χυδαιολογίες και παρ' όλ' αυτά επιβάλλει το ίδιο πρόστιμο των 100.000 ευρώ!

Με την απόφαση αυτή το ΕΣΡ υπονοεί ότι και την πρώτη φορά δεν είχε λάβει δήθεν υπόψη στη σκηνή του φιλιού ανάμεσα στους δύο άντρες και γι' αυτό -και καλά- επιβάλλει και τώρα το ίδιο πρόστιμο. Είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ωστόσο ότι:

- δεν είχε ληφθεί υπόψη τότε η σκηνή του φιλιού, αφού αναφερόταν στο σώμα της απόφασης και

- ότι και σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψη, παρά την απόφαση του ΣτΕ, αφού επιβλήθηκε το ίδιο πρόστιμο με τότε.

Πρόταση σε JustAnother και Parianos για διαμεσολαβητική επίλυση

Είδα λίγο τον καυγά που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο bloggers, όπου ακούστηκαν και δηλώσεις για επικείμενες μηνύσεις και προσφυγή νομικά μέσα. Δεν έχω διαβάσει αναλυτικά τις αντεγκλήσεις, ούτε ξέρω ποιος το ξεκίνησε, ποιος φταίει, ποιος είναι σε "νόμιμη άμυνα" και λοιπά. Είδα μόνο σκληρές κουβέντες, αποκαλύψεις, ύβρεις και απειλές.


Όλοι ξέρουν ότι αν εμπλακούν με δικαστήρια και λοιπά, θα είναι μια επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία. Άσε που θα είναι πολύ χρονοβόρα γιατί θα δικαστεί μετά από 1 χρόνο το νωρίτερο (σήμερα οι υποθέσεις προσδιορίζονται για μετά τον Φεβρουάριο του 2008) και δεν συμφέρει κανέναν. Δεν εξυπηρετεί την ταχύτητα με την οποία πρέπει να λύνονται τέτοιου είδους διαφορές.


Αντί να πηγαίνετε στα δικαστήρια JustAnother και Mantalena, θέλετε να:

1. συγκεντρώσω εγώ όλο το υλικό ως ανεξάρτητος διαιτητής,

2. να σας καλέσω να μου δώσετε και τα επιχειρήματά σας επιπροσθέτως,

3. να αξιολογήσω με βάση το ισχύον δίκαιο και τα δικτυακά συναλλακτικά ήθη ό,τι ειπώθηκε και,

τέλος, …

Απαγόρευση δημοσίευσης στοιχείων των απαλλαγέντων από τη στράτευση

Δημοσιεύθηκε σήμερα η πολυαναμενόμενη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του ερωτήματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημοσιοποίηση καταλόγου των δημοσίων προσώπων που απαλλάχθηκαν από τη στράτευση για λόγους υγείας.

Η απόφαση απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία. Ως προς τον ορισμό του "δημόσιου προσώπου" αναφέρει:

"Ως δημόσια πρόσωπα νοούνται τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια θέση ή/και χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα ή ακόμα και όλοι όσοι διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια ζωή είτε την πολιτική, την οικονομική, την καλλιτεχνική, την κοινωνική, την αθλητική ή οποιουδήποτε άλλου τομέα της δημόσιας ζωής (βλ. απόφαση ΕΔΔΑ Καρολίνα του Ανόβερου κατά Γερμανίας, 24.6.2004, προσφυγή υπ' αριθμ. 59320/00, αποφάσεις της Αρχής με αριθμ. 24, 25 και 26/2005, με περαιτέρω παραπομπές). Στην περίπτωση των προσώπων που θεωρούνται δημόσια, επειδή είναι πρόσωπα επικαιρότητας, η ύπαρξη της ιδιότητας αυτής κρίνεται in co…