Κυριακή, Ιουνίου 17, 2007

Η ευρωπαϊκή κουλτούρα προστασίας προσωπικών δεδομένων: ομιλία του Ευρωπαίου Επόπτη στην Αθήνα!


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 21η Ιουνίου 2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) με θέμα:

«Ο ρόλος του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων στην διαμόρφωση ευρωπαϊκής κουλτούρας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων»

με ομιλητή τον κ. Peter J. HUSTINX, Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων

(ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Η ομιλία θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα και θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησής της με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στον κ. Hustinx και το κοινό


Ένα σύντομο βιογραφικό:


Ο κ. Peter Hustinx (1945) είναι ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (European Data Protection Supervisor) από τον Ιανουάριο του 2004. Διορίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ης Δεκεμβρίου του 2003 για θητεία πέντε ετών και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στις 2 Φεβρουαρίου 2004.

Στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος αποτελεί μονοπρόσωπη ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει ανατεθεί η επίβλεψη και τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού 45/2001 στις επεξεργασίες προσωπικών δεδομένων που διενεργούν τα όργανα και οργανισμοί της Κοινότητας. Έχει επίσης την αρμοδιότητα για παροχή συμβουλών στα όργανα της Κοινότητας για όλα τα θέματα που αφορούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και το καθήκον να συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές και τις εποπτικές αρχές του τρίτου πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί επίσης να παραπέμπει υποθέσεις που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο κ. Hustinx ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διαμόρφωση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων από την αρχή, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν πρόεδρος της ολλανδικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για περισσότερα από 12 έτη.

Έλαβε πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο του Nijmegen, της Ολλανδίας (LLM 1970) και της Νομικής Σχολής του Michigan (MCL 1971.

Το 1971 εισήχθη στο ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης και εργάστηκε στον τομέα του συνταγματικού και του ποινικού δικαίου σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Ως μέλος της Επιτροπής Ειδικών στην Προστασία Δεδομένων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μέρος στην προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία Δεδομένων του 1981 και διαφόρων Συστάσεων σε αυτόν τον τομέα. Από το 1985 έως το 1988 ήταν πρόεδρος αυτής της Επιτροπής.

Το 1991 διορίστηκε Πρόεδρος της ολλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων και το 1997 η θητεία του ανανεώθηκε. Το Σεπτέμβριο του 2001 συνέχισε να είναι Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που ιδρύθηκε με το νέο νόμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων που τέθηκε τότε σε εφαρμογή. Το 2003 διορίστηκε για μια τρίτη εξαετή θητεία.

Το 1994 ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης Επιτρόπων Προστασίας Δεδομένων

Από το 1994 έως το 2000 ήταν προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 (που αποτελείται από εκπροσώπους των Αρχών Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης και ιδρύθηκε με την Οδηγία 95/46).

Από το 1998 έως το 2001 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της Κοινής Εποπτικής Αρχής της Europol (που ιδρύθηκε με το άρθρο 24 της Συνθήκης Europol).

Από το 1986 είναι επίσης αναπληρωτής δικαστής στο Εφετείο του Άμστερνταμ.

Από τη θέση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων έχει ασκήσει καίριες παρεμβάσεις σε κάθε προσπάθεια «επίθεσης» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Με τις γνωμοδοτήσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του για την υποχρεωτική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων για σκοπούς αντεγκληματικής πολιτικής, προσπαθώντας να περιορίσει τα χρονικά διαστήματα αυτής της διατήρησης, ώστε να είναι σύμφωνη με τα συνταγματικά δικαιώματα. Επίσης, άσκησε παρέμβαση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στη δίκη για την αποστολή προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων προς τις αρχές των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα αυτής της δίκης ήταν να ακυρωθεί η σχετική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.

Η ιστοσελίδα του Επόπτη με πλούσιο υλικό: www.edps.europa.eu


Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για συζήτηση με μια διεθνή προσωπικότητα στον τομέα της προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Έχοντας παρακολουθήσει ομιλίες του Επόπτη, μπορώ να πω ότι έχει την ικανότητα να απευθύνεται σε γενικά ακροατήρια, καθιστώντας κατανοητές ακόμα και σύνθετες έννοιες συνταγματικού δικαίου.

Η παρουσία του στη Αθήνα μας παρέχει την δυνατότητα να ενημερωθούμε για τις σχετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη διαμόρφωση αυτού που ο Επόπτης ονομάζει "κουλτούρα" προστασίας προσωπικών δεδομένων.

11 σχόλια:

the ibt είπε...

Το iblog, το blog που σέβεται τα προσωπικά θα παραστεί σύσσωμο.

Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε eLawyer...

the ibt είπε...

Ξέχασα το "δεδομένα;"

(Ίσως επειδή τα θεώρησα δεδομένα....)

Ανώνυμος είπε...

Τη μέρα που δικάζεται ο Τσιπρόπουλος, δηλαδή; ... Θα έχει και κάτι από επικαιρότητα το μενού; :>

e-Lawyer είπε...

Να ένα ενδιαφέρον θέμα που μπορούμε να ρωτήσουμε τον κ. Hustinx. Μπορεί να μην εμπίπτει ευθέως στις αρμοδιότητές του, αλλά σίγουρα από την εμπειρία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και από την ενασχόλησή του με την ανωνυμία στο Internet, θα μπορούσε να λάβει κάποια ενδιαφέρουσα θέση.

Ελάτε να τον ρωτήσουμε.

deep_down+dirty είπε...

nice work man!

Rodia είπε...

Τι γνώμη έχεις γι αυτό: http://www.edri.org/edrigram/number5.12/prum-treaty-eu

Τον φάγαν τον Επόπτη -νομίζω...

Rodia είπε...

Ρίξε κι εδώ μια ματιά: http://nefelikas.wordpress.com/2007/06/20/save-byron/
φοβάμαι ότι θα σε χρειαστούμε...

:-)))

Rodia είπε...

Για τον Εποπτη δες και αυτά:

http://www.edri.org/edrigram/number5.12/framework-decision-data-protection

http://oneiros.gr/blog/2007/02/13/bigbrotherdoteu

Oneiros είπε...

Η δίκη Τσιπρόπουλου αναβάλλεται, κατά τα φαινόμενα. Το πιό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή θα ήταν να τον ρωτήσετε πως βλέπει να διαγράφεται η αυριανή μέρα για τη θέση που υπηρετεί, μετά την παντελή απαξίωσή της από το Συμβούλιο των Υπουργών, όπως σημειώνει κι η Ροδιά.
Δείτε επίσης σχετικά:
http://www.edri.org/edrigram/number5.12/VIS-EU-adoption

Rodia είπε...

Τι έγινε; Πήγες; Θα ενημερώσεις;

e-Lawyer είπε...

Φυσικά και πήγα, όπως και άλλα 20 περίπου άτομα. Κρίμα για τη χώρα μας...

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...