Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούλιος, 2006

Δικαστήριο επιτρέπει σε μητέρα να κυοφορήσει το παιδί της κόρης της!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου επέτρεψε να εμφυτευθούν σε μια 52 χρονη ωάρια της 29χρονης κόρης της, γονιμοποιημένα εξωσωματικά με το σπέρμα του συζύγου της τελευταίας.
Το κείμενο της απόφασης 224/2006:Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1458 ΑΚ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το πρώτο άρθρο του νόμου 3089/2002, για την «Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή», ορίζεται ότι η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια και η κυοφορία από αυτήν, επιτρέπεται με δικαστική άδειαπου παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της αν αυτή είναι έγγαμη. Η δικαστική άδεια, παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη…

Το σκάνδαλο SWIFT και η ευρωπαϊκή αντίδραση

Πριν από περίπου 3 εβδομάδες, τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την ιστορία ενός Προγράμματος Εντοπισμού Οικονομικών των Τρομοκρατών βάσει του οποίου αναφέρεται ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα που τηρούται από το SWIFT. Τα αρχικά σημαίνουν Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication και είναι μια τραπεζική κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον κωδικό Swift για τις διεθνείς πληρωμές. Επειδή οι χρηματικές μεταφορές διεξάγονται από τράπεζες που δρουν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, οι πράξεις του Swift έχουν αρχικά συνέπειες βάσει των εθνικών έννομων τάξεων.
Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της Swift βρίσκονται στο Βέλγιο και οι Βελγικές αρχές ήδη ερευνούν εάν αυτές οι διαβιβάσεις ήταν νόμιμες και εάν τηρούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι οργανισμοί της ΕΕ επίσης παρακολουθούν αυτό το θέμα. Η Επιτροπή διερευνά το θέμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει ένα ψήφισμα που υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Ευρωπαίος …