Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2005

Η απόφαση ΕΣΡ για τον BEST

Η νομική βάση της απόφασης είναι:
- το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά το οποίο το ΕΣΡ έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
-το άρθρο 3 παρ. 3 Ν.1730/1987 κατά το οποίο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές διέπονται από την αρχή της διαφύλαξης της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας.
- το άρθρο 2 παρ. 1 και 5 εδ. α του Κανονισμού 2/1991 ΕΣΡ κατά τα οποία στις εκπομπές πρέπει να τηρούνται οι γενικά παραδεκτοί κανόνες της ευπρέπειας και καλαισθησίας της γλώσσας.
Το ΕΣΡ, αφού θεμελιώσει την παράβαση των ανωτέρω κανόνων με επιχειρηματοογία που σχετίζεται κυρίως με την προστασία της παιδικής ηλικίας, αναφέρει ότι η εν λόγω εκπομπή "δεν έχει τον χαρακτήρα σατυρικής τοιαύτης ώστε να συγχωρείται η υπερβολή στην έκφραση".
Οι μεμπτές εκφράσεις της εν λόγω εκπομπής ήταν, κατά το ΕΣΡ (απομονωμένες):
-Όξω μωρή βλάχα
-μαλακισμέ…

Check-list: Πότε επιβάλλεται και πότε επιτρέπεται η διαγραφή σχολίων.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένας blogger με «ανοιχτά» σχόλια. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις έχετε δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις είστε υποχρεωμένος διαγράψετε ένα σχόλιο.
Πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι η διαγραφή είναι το έσχατο μέσο για να αντιμετωπιστεί ένας «ενοχλητικός» σχολιαστής. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις όμως, η διαγραφή είναι επιβεβλημένη, γιατί διαφορετικά η ανοχή του blogger μπορεί να θεμελιώσει συνευθύνη.

1. Ο σχολιαστής ασκεί έντονη κριτική εναντίον μιας άποψης που έχετε αναπτύξει στο κείμενό σας. Η κριτική δεν υποστηρίζεται με επιχειρήματα και είναι ξεκάθαρο ότι έχει γραφτεί προκειμένου να σας θίξειπροσωπικά.
1.1.=> Αν έχουν χρησιμοποιηθεί υβριστικές εκφράσεις εναντίον σας, έχετε δικαίωμα να διαγράψετε το σχόλιο. Το ίδιο ισχύει σε κάθε περίπτωση που το σχόλιο συνιστά παραβατική συμπεριφορά (εξύβριση, δυσφήμηση, προσβολές, απειλή κλπ).
1.2.=> Αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί υβριστικές εκφράσεις εναντίον σας, η άμυνά σας μπορεί να κινηθεί στο ίδιο φραστικό επίπεδο με εκείν…

To δικαίωμα διαγραφής σχολίων στα blogs και τα όριά του.

Το προηγούμενο post αφιερώθηκε στην ελευθερία της έκφρασης και πως μπορεί αυτή να αναπτύσσεται σε συνθήκες ιστολογίων. Το θέμα τίθεται, όμως, και σε άλλο επίπεδο. Ο ιδιοκτήτης του blog είναι ανεξέλγκτος να προσδιορίσει την ελευθερίας έκφρασης των σχολιαστών στο blog του;
Υπάρχει, λοιπόν, η αντίληψη ότι το blog, το προσωπικό ιστολόγιο καθενός, ανήκει στον ιδιοκτήτη του, με μια έννοια ιδιοκτησίας σχεδόν αντίστοιχη με το απόλυτο δικαίωμα που έχει κάποιος σε ένα ακίνητο. Στο σπίτι μας κάνουμε ό,τι θέλουμε, επιτρέπουμε σε όποιον θέλουμε να μπει, διώχνουμε όποιον θέλουμε. Ιδιοκτησία. Όριο, φυσικά, και για το σπίτι μας, είναι ο νόμος: δεν μπορούμε να σφάξουμε, να βιάσουμε, να κλέψουμε κάποιον, ακόμη κι αν βρίσκεται στην οικιακή μας επικράτεια. Είναι ανεκτή, λοιπόν, η επέκταση αυτής της κλασικής αντίληψης ιδιοκτησίας και στον τομέα της ψηφιακής περιουσίας; Όχι, γιατί το δικαίωμα να έχει κάποιος ένα blog δεν θεμελιώνεται αποκλειστικά και μόνο στην συνταγματική προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά …

Ελευθερία έκφρασης και όρια: εγχειρίδιο για bloggers.

Σε αυτό το post θα περιγράψω τι περιλαμβάνει η περίφημη ελευθερία του λόγου και ποια είναι τα όριά της, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Θα είμαι τηλεγραφικός (όσο μπορώ…) για να χρησιμοποιήσετε τον κατάλογο αυτό σαν μια check list, όταν ετοιμάζεστε να δημοσιεύσετε ένα κείμενο αλλά έχετε αμφιβολίες για το κατά πόσο είστε κατοχυρωμένοι.

1. Η ελευθερία της έκφρασης.

Α. «Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους.» Πρόκειται για το άρθρο 14§1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης σε εσωτερικό συνταγματικό επίπεδο.
Β. «1. Everyone has the right to freedom of expression. This right shall include freedom to hold opinions and to receive and impart information and ideas without interference by public authority and regardless of frontiers. This article shall not prevent States from requiring the licensing of broadcasting, television or cinema enterprises.
2. The exercise of these f…

Ο "νέος" βασικός μέτοχος.

Ψηφίστηκε απόψε το νέο νομοσχέδιο για την διασφάλιση της διαφάνειας των δημόσιων συμβάσεων. Η Κυβέρνηση προέβη σε τροποποίηση του προηγούμενου νόμου, εναρμονίζοντας τη νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο, ύστερα από τις συζητήσεις με την Κομισιόν.
Σημαντικές αλλαγές:
Επιχείρηση μέσων ενημέρωσης δεν θεωρείται πλέον εκείνη που εκτυπώνει-διανέμει εφημερίδες/περιοδικά/έντυπα.
Καταργείται το αμάχητο τεκμήριο για τον προσδιορισμό της έννοιας του βασικού μετόχου, καθώς η στοιχειοθέτηση της διαπιστώνεται κάθε φορά από τη συνδρομή προϋποθέσεων, χωρίς «αυτοματισμούς».
Χωρίς «αυτοματισμούς» προσδιορίζονται και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες, αφού πλέον για την διαπίστωσή τους απαιτείται η έκδοση οριστικής καταδικαστικής απόφασης για «ενεργητική διαφθορά» κατά την έννοια της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ.
Τροποποιείται η διαδικασία που ακολουθείται από το ΕΣΡ για να εναρμονισθεί με τις αλλαγές.

Παραμένουν ως έχουν:
Η έννοια του βασικού μετόχου: βασικός θεωρείται ο μέτοχος του 1%.
Η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικο…

Ο Οβελίξ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (η πρωτοβάθμια σύνθεση του Δ.Ε.Κ.), αποφάσισε ότι δεν υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο όνομα του Οβελίξ (Obelix) και στο σήμα κατατεθέν Mobilix, μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
http://www.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=CJE/05/94&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Την δίκη ξεκίνησε ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει το "Αsterix", λόγω της ομοιότητας του σήματος Mobilix προς το όνομα του ήρωα Obelix. To Πρωτοδικείο είπε ότι δεν υφίσταται θέμα σύγχυσης, όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Οβελίξ και ότι το σήμα Mobilix, όσο κι αν μοιάζει λίγο, είναι κάτι άλλο. Το θέμα που δεν βλέπω να απασχόλησε το Π.Ε.Κ. είναι το κατά πόσο η εταιρία χρησιμοποιεί αυτήν την ομοιότητα του Mobilix με τον γνωστό ήρωα, για να κερδήσει φήμη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η έφεση ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που θα δικάσει με τη σύνθεση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Είναι δικαίωμα του εκδοτικού οίκου που μπορεί να ασκη…